Suszone gruszki: właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

Suszone gruszki: właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

Dodano: 
Suszone gruszki
Suszone gruszkiŹródło:Shutterstock
Suszone gruszki to zdrowa przekąska, która poprawia pracę układu trawiennego. Dlaczego warto je jeść?

Suszone gruszki to wspaniała przekąska, którą warto wprowadzić do swojego menu. Jest naturalnie słodka i bardzo zdrowa, ponieważ zawiera wiele cennych minerałów i mikroelementów. Co warto wiedzieć o suszonych gruszkach i dlaczego są tak wartościowe?

Czym są suszone gruszki?

Suszone gruszki to kawałki owoców (najczęściej talarki), które zostały poddane procesowi suszenia. Można to zrobić zarówno w specjalnym urządzeniu, jak i we własnym piekarniku. Wystarczy pokroić gruszkę w plasterki i wyłożyć na blaszkę od piekarnika rozgrzanego do temperatury 70 stopni. Im dłużej będziemy je suszyć w piekarniku, tym bardziej chrupiące i złociste się staną, natomiast temperatura suszenia nie powinna być wysoka.

Wartości odżywcze suszonych gruszek

Suszone gruszki zawierają:

  • jod
  • potas
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor

Właściwości zdrowotne gruszek

Gruszki to zdrowe owoce, które znakomicie oddziałują na układ trawienny. Zapobiegają wzdęciom i problemom pokarmowym, mogą pomagać na zatrucia pokarmowe. Warto sięgać po nie od czasu do czasu i jeść w formie przekąski, zastąpić nimi chipsy i słone paluszki albo dodać sobie do owsianki czy jaglanki.

Kompot z suszonych gruszek z kolei dobrze nawadnia organizm, działa też napotnie i zmniejsza gorączkę. Jest to dobry napój, po który warto sięgać przy infekcjach, np. górnych dróg oddechowych. Aby zrobić kompot z suszonych owoców, wystarczy susz zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotujemy je w garnku przez około 20 minut. Taki kompot warto wzbogacić w goździki czy laskę cynamonu, a będzie miał bardziej bogaty smak.

Czytaj też:
Suszone jabłka obniżają cholesterol. Jakie mają inne zalety?