Kawa może wywoływać stany zapalne w organizmie. Dlaczego?

Kawa może wywoływać stany zapalne w organizmie. Dlaczego?

Dodano: 
Kawa latte
Kawa latteŹródło:Shutterstock
Kawa może wywoływać reakcje zapalne w organizmie. Dlaczego tak się dzieje i czy można tego uniknąć?

Kawa to napój, który kojarzy nam się z chwilą przyjemności. Aromatyczna mała czarna albo duża latte ze spienionym mlekiem sprzyjają chwili wytchnienia od obowiązków, miłej pogawędce z przyjaciółką albo odpoczynku z książką. Ale choć kawa ma wiele zalet, jest bogata w polifenole i związki, które działają przeciwutleniająco, to może również działać szkodliwie na zdrowie.

Czy kawa jest zdrowa?

Kawa to napój bogaty w polifenole, a także związki korzystnie oddziałujące na pracę układu nerwowego. Może poprawiać pamięć i koncentrację, a także zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu nerwowego takich jak Alzheimer czy demencja. Co więcej, kawa (ale czarna) poprawia także trawienie, sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi i zapobiega marskości wątroby.

Jednak oprócz tych wszystkich zalet nie należy zapominać o tym, że kawa jest źródłem kofeiny. A ta, spożywana w nadmiarze, może obciążać układ sercowo-naczyniowy i przyczyniać się do występowania zaburzeń rytmu serca. Może także wpływać na występowanie procesów zapalnych w organizmie.

Kawa a stany zapalne

Ta sama kofeina może przyczyniać się do pojawiania się stanów zapalnych w organizmie. Kofeina może być metabolizowana wolniej i wyzwalać produkcję kortyzolu, nazywanego hormonem stresu. Gdy jest go za dużo, może to doprowadzić do pojawiania się reakcji zapalnych.

Z badań wynika też, że zbyt duża ilość kawy i kofeiny może doprowadzić do zwiększenia wydzielania insuliny, która zaostrza nasz apetyt na słodycze. Duży udział cukru w diecie to pożywka dla patogenów i bakterii mogących sprzyjać występowaniu infekcji.

Czy kawa zatem jest zdrowa?

W piciu kawy warto zachować umiar. Jedna czy dwie filiżanki dziennie nam nie zaszkodzą, ale już pięć z pewnością nie odbije się pozytywnie na naszym zdrowiu. Parząc kawę, należy też zwracać uwagę na to, czy napój jest czysty i zdrowy, nie zawiera dodatkowych cukrów czy składników (jakie mają np. kawy w saszetkach). Najzdrowszym wyborem będzie kawa ziarnista lub mielona długo parzona (np. przez papierowy filtr), dzięki czemu pozbędziemy się z niej szkodliwych substancji i związków.

Czytaj też:
Biała kawa to nie latte. Jest najlepsza na śniadanie