Mniej kaloryczna lazania z razowym makaronem. Wypróbuj sprawdzony przepis

Mniej kaloryczna lazania z razowym makaronem. Wypróbuj sprawdzony przepis

Dodano: 
Lasagne
Lasagne Źródło:Shutterstock / neil langan
Lazania to jedno z najpopularniejszych włoskich dań, cenionych na całym świecie. Podajemy przepis na nieco mniej kaloryczną wersję tego pysznego dania.

Lazania to rodzaj makaronu występującego w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron należy najpierw ugotować lub układać surowy, na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa ma trafić do piekarnika. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera. Układamy je aż do wyczerpania składników.

Historia lazanii – skąd naprawdę pochodzi to danie?

Większość specjalistów i historyków badających kulturę śródziemnomorską jest podzielona jeśli chodzi o to, w jakim kraju po raz pierwszy pojawiła się nazwa lazania. Jedni twierdzą, że są to Włochy, drudzy, że prekursorem była Grecja, a nazwa została zapożyczona do języka włoskiego.

Ile kalorii ma lazania z razowego makaronu?

Jeśli skorzystasz z podanego przez nas przepisu, w jednej porcji lazanii znajdzie się:

  • 487 kalorii
  • co pokryje 30 proc. dziennego zapotrzebowania na tłuszcz
  • 67 proc. zapotrzebowania na węglowodany
  • 30 proc. zapotrzebowania na błonnik
  • 61 proc. zapotrzebowania na białko

Przygotowanie lazanii wcale nie jest trudne

Przepis: Lasagna

lasagna z makaronem z mąki pełnoziarnistej

Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
487 w każdej porcji

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula (250g), drobno posiekana
  • 320g drobno posiekanej marchwi
  • 2 paluszki selera (140g), drobno posiekane
  • 2 liście laurowe
  • 500g mielonej wołowiny
  • 3 duże ząbki czosnku, drobno starte
  • 400g pomidorów w puszce
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 11/2 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
  • 400 ml półtłustego mleka
  • 30 gramów mąki razowej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 6 arkuszy pełnoziarnistej lasagne (125g)
  • 25g drobno startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopniW międzyczasie rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu i smaż cebulę, marchew, seler i jeden z liści laurowych przez 8-10 minut, aż warzywo zmięknie i zacznie robić się złote. Dodaj mielone mięso i czosnek i smaż, aż wołowina się zarumieni, około 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i gotuj potrawę na wolnym ogniu przez 20 minut, zdejmując pokrywkę po 10 minutach, aby lekko odparować wodę.
  2. Przygotuj sos beszamelWlej mleko na średnią patelnię, pomieszaj z mąką i ubij na małym ogniu, aż mieszanina będzie wolna od grudek. Dodaj drugi liść laurowy i szczyptę gałki muszkatołowej i kontynuuj gotowanie, ubijając, przez 8-10 minut, aż sos będzie gęsty.
  3. Przygotuj danie do pieczeniaDo naczynia do pieczenia o wymiarach 19 x 24 cm włóż dwa arkusze lasagne. Łyżką nakładaj przygotowane wcześniej mięso z warzywami, a następnie przełóż dwoma kolejnymi arkuszami lasagne, i kolejno układaj pozostałe warstwy. Na koniec nałóż łyżką biały sos i posyp serem. Piecz przez 40 minut, aż zacznie bulgotać i będzie miał złoty kolor.

Czytaj też:
Chcesz żyć dłużej? Włącz do swojej diety oliwę z oliwek

Źródło: Good Food