Jak odchudzić... majonez? Dietetycy zdradzają sposoby na zdrową Wielkanoc

Jak odchudzić... majonez? Dietetycy zdradzają sposoby na zdrową Wielkanoc

Dodano: 
Jajka z majonezem
Jajka z majonezem / Źródło: Fotolia / wideonet
Wielkanoc bez majonezu? Dla wielu niemożliwe. Są jednak sposoby, aby świąteczne sosy były bardziej fit.

Jak zdrowo spędzić święta, radzą eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, którzy opracowali e-booka z poradami i zdrowymi przepisami na święta Wielkiej Nocy. Wśród porad są także te dotyczące sosów, które dodajemy do wielkanocnych potraw: głównie tych na bazie majonezu.

Jak wybrać zdrowszą wersję majonezu?

Dietetycy z Narodowego Centrum Żywienia mają na to kilka rad. Przede wszystkim zastanów się, czy rzeczywiście wszystko musi w majonezie pływać. Niech będzie jedynie dodatkiem, a nie czymś, co zdominuje smaki potraw. Można też nieco odchudzić świąteczne sosy, które dajemy do jaj, sałatek czy mięs.

Jest na to kilka sposobów:

  • zamień śmietanę czy majonez na jogurt naturalny,
  • przygotuj majonez domowy,
  • przygotuj majonez z aquafaby, nerkowców, czy jogurtu i kaszy jaglanej,
  • zrób sos pesto na bazie liści zielonych warzyw, jako alternatywę do białych sosów,
  • podczas zakupów wybieraj produkty o niższej zawartości tłuszczu,
  • kupuj majonez, który nie ma dodatku cukru.

Dlaczego lepiej ograniczać majonez, pesto i inne sosy?

Jak zaznaczają autorzy poradnika, pesto i sosy stosowane są jako dodatki podkreślające smak potraw. I zazwyczaj ich podstawą jest produkt będący źródłem tłuszczu. „Szczególnie cenne i zalecane w diecie są tłuszcze roślinne, z wyjątkiem tłuszczów tropikalnych takich jak olej palmowy czy kokosowy. Tłuszcz, w porównaniu do pozostałych makroskładników, dostarcza najwięcej energii (9 kcal w 1 g tłuszczu). Z tego względu pesto i sosy powinny być jedynie niewielkim dodatkiem do potraw, a nie stanowić ich podstawę. Dodane do potraw umożliwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K” – piszą eksperci NCEZ.

Jak zastosować tę wiedzę w praktyce? Sos tatarski możesz zrobić na bazie jogurtu, a zdrowy majonez domowy z kaszy jaglanej. Przepisy i więcej porad znajdziesz w darmowym e-booku „Przepisy na Wielkanoc”.

Czytaj też:
Lekka i zdrowa galaretka na Wielkanoc. Wegańska i bez tradycyjnej żelatyny
Czytaj też:
Wegański majonez z mleka sojowego. Jak zrobić domowy majonez bez jajek?

Opracowała:
Źródło: ncez.pzh.gov.pl/pacjent.gov.pl
 0

Czytaj także