Ten uciążliwy chwast leczy podagrę, wspiera wątrobę i... pasuje do sałatek. Jak wykorzystać podagrycznik?

Ten uciążliwy chwast leczy podagrę, wspiera wątrobę i... pasuje do sałatek. Jak wykorzystać podagrycznik?

Dodano: 
Podagrycznik pospolity.
Podagrycznik pospolity. Źródło:Shutterstock / FotoHelin
Właściciele ogródków, działek czy rolnicy znają go doskonale i nie darzą sympatią. Podagrycznik rośnie niemal wszędzie i jest uciążliwym chwastem. Ale to jednocześnie lecznicza roślina, a na dodatek wyjątkowo smaczna!

Ze względu na kształt nazywany jest kurzą stopką lub diabelską stopką. Nazwa podagrycznik pospolity również nie jest przypadkowa, bo nawiązuje do podagry – choroby, którą pomaga leczyć.

Gdzie rośnie podagrycznik?

Podagrycznik to jeden z najbardziej pospolitych chwastów. Pleni się błyskawicznie, dlatego jest zmorą ogrodników i rolników. Wystarczy niewielki kawałek kłącza, aby roślina zadomowiła się i rozrosła. Lubi rosnąć pod płotami, na przydrożach i brzegach wód.

Jakie właściwości ma podagrycznik?

Jeśli masz podagrycznik w ogrodzie, może czas, aby zacząć patrzeć na tę roślinę przychylniejszym okiem? Podagrycznik pospolity był dawniej w medycynie ludowej wykorzystywany do leczenia dny moczanowej czyli podagry. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne i pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu. Napar z suszonych liści podagrycznika działa moczopędnie, lekko uspokajająco, wspomaga pracę wątroby i wspiera procesy trawienne. To wszystko za sprawą cennych składników, jakie zawiera ta niepozorna roślinka. Podagrycznik jest bogaty w witaminę C, beta-karoten, cenne flawonoidy i minerały takie jak żelazo, cynk, wapń, magnez czy potas.

Co można zrobić z podagrycznika?

Podagrycznik pospolity to nie tylko cenne zioło, ale także smaczny produkt, który można śmiało wykorzystać w kuchni. O ile w zielarstwie robi się napary z suszonych liści, to warto wiedzieć, że surowe liście tej rośliny są nie tylko jadalne, ale i bardzo dobre w smaku. Mają lekko korzenny posmak i charakterystyczny marchewkowy zapach. Możesz je dorzucać do wiosennych sałatek, omletów, tart, nadają się także do przygotowania zupy. Możesz z nich zrobić pesto, ale możesz też dodawać do zdrowych, warzywnych koktajli (np. w towarzystwie szpinaku i soku z selera). Charakterystyczne listki kurzej stopki mogą być także oryginalną ozdobą potraw – sałatek, półmisków z przekąskami, można je położyć na kanapce czy zapiekance.

Jeśli zbierasz podagrycznik, wybieraj miejsca czyste i położone z dala od ruchliwych ulic. Pamiętaj też o tym, aby nigdy nie zbierać dzikich roślin, co do których nie masz stuprocentowej pewności – nie wszystkie chwasty rosnące na łąkach czy w ogrodzie są jadalne.

Czytaj też:
Syrop z pędów sosny bez gotowania. Sprawdzony przepis
Czytaj też:
7 pomysłów na dania z pokrzywą. Na liście zupa, sos i bułeczki z pokrzywą

Źródło: odzywianie.wprost.pl