Ten popularny orzech zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera

Ten popularny orzech zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera

Dodano: 
Orzechy włoskie
Orzechy włoskieŹródło:Pixabay
Wybory żywieniowe mają wpływ na nasze samopoczucie, na nasz wygląd, stan skóry, a nawet funkcjonowanie mózgu. Najnowsze badania wskazują, że olej, w który bogate są orzechy włoskie, chroni przed chorobą Alzheimera.

Orzechy włoskie są jednym z najlepszych źródeł naturalnych antyoksydantów. Znajduje się w nich ponad 2 razy więcej antyoksydantów niż w innych rodzajach orzechów. Są też źródłem też wartościowego białka, witaminy E, zwanej witaminą młodości, aminokwasów, błonnika pokarmowego i przede wszystkim kwasów tłuszczowych. Okazało się, że to właśnie one zbawiennie działają na mózg.

Rodzaje kwasów tłuszczowych zawarte w orzechach włoskich

Badania wykazały, że orzechy włoskie zawierają największą ilość kwasu tłuszczowego omega-3 /α-linolenowego ALA/ ze wszystkich orzechów. Stwierdzono również, że ekstrakt orzecha włoskiego zawiera inne kwasy korzystnie wpływające na funkcje komórkowe, w tym kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Wnioski z badania

Naukowcy zbadali, w jaki sposób olej ekstrahowany z orzechów włoskich wpływa na funkcję mitochondriów, głównego źródła energii dla naszych komórek. Odkryli, że zmniejsza on tworzenie się niektórych beta-amyloidów, które tworzą płytki w mózgu, związane z chorobą Alzheimera. Jego korzystne działanie polega też na stymulowaniu wytwarzania adenozynotrójfosforanu (ATP), związku, który dostarcza energii komórkom. Stwierdzono, że olej z orzecha włoskiego jest więc „obiecującym środkiem”, który zostanie wykorzystany w zwalczaniu choroby Alzheimera.

„Niektóre produkty żywnościowe pomagają twojemu umysłowi lepiej funkcjonować, podczas gdy inne mogą powodować pewne szkody w twoich zdolnościach poznawczych. Badania kliniczne wykazały, że spożywanie orzechów włoskich zwiększa funkcje poznawcze u osób starszych i zapobiega chorobie Alzheimera” – wskazano we wnioskach z badania.

Jakie jeszcze produkty włączyć do diety, żeby zapobiec chorobie Alzheimera?

Badania dowodzą, że dobra pamięć jest nie tylko zasługą genów, ale zależy też w dużej mierze od trybu życia i odżywiania. Włączenie do diety niektórych produktów wzmacnia funkcjonowanie komórek nerwowych oraz zapobiega chorobom mózgu, w tym chorobie Alzheimera. Oprócz orzechów nie powinno w codziennym jadłospisie zabraknąć:

  • ryb,
  • owoców morza,
  • pestek,
  • nasion,
  • kasz,
  • płatków owsianych,
  • produktów z pełnego ziarna,
  • roślin strączkowych,
  • tłuszczy roślinnych,
  • awokado.

Czytaj też:
Naturalny eliksir młodości. Wypróbuj jeden z najsilniej działających antyoksydantów świata