• OdchudzanieOdżywianie
    8 sposobów na super zdrową kawę. Który z nich będzie twoim ulubionym?
    Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu lekarzy i dietetyków uważa, że ​​jest to również jeden z najzdrowszych. A jak sprawić, by kawa była jeszcze zdrowsza?
    8 sposobów na super zdrową kawę. Który z nich będzie twoim ulubionym?
  • OdżywianieBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze
    Pestki dyni: zdrowsze niż można by przypuszczać
    Pestki dyni często wyrzucamy i zajmujemy się pozostałą częścią rośliny. Tymczasem stanowią one cenne źródło zdrowotnych właściwości.
    Pestki dyni: zdrowsze niż można by przypuszczać
  • OdżywianieBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze
    Rano po przebudzeniu sięgasz po kawę? Dobrze się nad tym zastanów!
    Picie kawy od razu po wstaniu z łóżka to nie najlepszy pomysł, ponieważ... jest ona organizmowi zupełnie niepotrzebna.
    Rano po przebudzeniu sięgasz po kawę? Dobrze się nad tym zastanów!
  • OdżywianieBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze
    Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?
    Marynowane grzyby to jedna z ulubionych przekąsek Polaków, która często gości na stołach, zwłaszcza w czasie rodzinnych imprez. Czy są one jednak zdrowe?
    Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?
  • Składniki odżywcze
    Ośle mleko i jego zalety zdrowotne. Nadaje się nie tylko do picia
    Mleko osła w rzeczywistości jest spożywane od tysięcy lat. Ostatnio ponownie stało się popularne, zwłaszcza w niektórych częściach Europy, przyciągając zarówno odważnych smakoszy, którzy chcą spróbować nowych potraw i napojów, jak i...
    Ośle mleko i jego zalety zdrowotne. Nadaje się nie tylko do picia
  • Składniki odżywczeOdżywianieBezpieczeństwo żywności
    Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?
    Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Czy faktycznie są bezwartościowe, jak sądzą niektórzy? Może ich spożywanie nie ma większego sensu, a wręcz może...
    Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?
    Wideo
  • Składniki odżywczeSuplementy diety
    Czekolada służy zdrowiu, jednak nie każdy może po nią sięgać
    Przyjęło się, że czekolada szkodzi zdrowiu i lepiej z niej zrezygnować. To jednak nieprawda. Oczywiście, w nadmiarze będzie szkodzić, jednak jedzona w umiarze przyniesie korzyści.
    Czekolada służy zdrowiu, jednak nie każdy może po nią sięgać
    Wideo
  • Składniki odżywczeChorobyMedycyna
    Kawa powoduje stan zapalny? A może go leczy?
    Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest bogata w szereg korzystnych związków, które mogą pomóc w utrzymaniu optymalnego zdrowia i chronić przed niektórymi chorobami. Uważa się również, że kawa pomaga zmniejszyć...
    Kawa powoduje stan zapalny? A może go leczy?
  • ChorobyMedycynaOdżywianie
    Nadmiar wody w organizmie jest niebezpieczny? Jak go usunąć?
    Czujesz się jak balon? Twoje kostki puchną, a twarz stała się okrąglejsza? To mogą być objawy nadmiaru wody w organizmie. Stanu, który nie jest prawidłowy. Jak pozbyć się nadmiaru wody?
    Nadmiar wody w organizmie jest niebezpieczny? Jak go usunąć?
    Wideo
  • Składniki odżywczeOdżywianie
    Naukowcy: Wysoko przetworzona żywność może przyspieszyć starzenie biologiczne organizmu
    Badania łączą spożywanie ultra przetworzonej żywności ze skróceniem telomerów w organizmie. Są to struktury zlokalizowane na końcach naszych chromosomów.
    Naukowcy: Wysoko przetworzona żywność może przyspieszyć starzenie...
  • OdżywianieBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze
    Imbir – choć wygląda skromnie, jest skarbnicą zdrowia
    Imbir, choć w Azji jest stosowany od tysięcy lat, w Polsce święci triumfy stosunkowo od niedawna. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
    Imbir – choć wygląda skromnie, jest skarbnicą zdrowia
  • Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze
    Popcorn a starzenie się skóry. Jakie jest powiązanie?
    Naukowcy z University of Navarra wykazali, że spożycie ultra przetworzonej żywności (chipsy, krakersy, popcorn i wiele innych) ma duży wpływ na starzenie się skóry. Doprowadza bowiem do skracania się telomerów, czyli struktur wieńczących...
    Popcorn a starzenie się skóry. Jakie jest powiązanie?
  • Składniki odżywczeBezpieczeństwo żywności
    Jak w prosty sposób sprawdzić, czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia?
    Brak wiedzy na temat tego, jak rozpoznać, kiedy jajko się zepsuło, prowadzi niektórych ludzi do niepotrzebnego wyrzucania dobrych jaj. Rozbijanie jajka, wąchanie go i sprawdzanie, czy nie ma przebarwień, jest najprostszą metodą...
    Jak w prosty sposób sprawdzić, czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia?
  • Składniki odżywczeSuplementy dietyOdżywianie
    Kawa wypłukuje z organizmu ważne składniki odżywcze – prawda czy fałsz?
    Nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku filiżanek mocnej, aromatycznej kawy? Nie jesteś jedyny. Niektórzy są jednak ciekawi, czy kofeina sprzyja pewnym niedoborom, np. magnezu lub wapnia. Czy to prawda, że kawa wypłukuje je z organizmu?
    Kawa wypłukuje z organizmu ważne składniki odżywcze – prawda czy fałsz?
  • Bezpieczeństwo żywnościOdżywianie
    Czy podgrzewanie jajecznych potraw po raz drugi jest bezpieczne?
    Jajka są podstawowym pożywieniem na całym świecie, często spożywanym ze względu na wysoką zawartość białka i możliwość różnorakiego użycia w posiłkach. Ale czy danie z jajek można zachować na później i bezpiecznie podgrzać?
    Czy podgrzewanie jajecznych potraw po raz drugi jest bezpieczne?
  • Składniki odżywczeOdżywianie
    Lubisz kawę? To świetnie! Ma rewelacyjny wpływ na zdrowie
    Jedna filiżanka kawy raczej nie powinna nikomu zaszkodzić, więc o ile nie masz przeciwwskazań do jej picia, czas porzucić wyrzuty sumienia. Okazuje się bowiem, że kofeina może służyć zdrowiu. Dlaczego więc warto być kawoszem?
    Lubisz kawę? To świetnie! Ma rewelacyjny wpływ na zdrowie
    Wideo
  • Składniki odżywczeOdżywianie
    Jak zrobić konfiturę aroniową? Swój przepis zdradza Mikołaj Rej
    Aronia z powodzeniem może być nazywana strażniczką naszej odporności. Jej cudowne właściwości odżywcze znane są od wieków. Warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
    Jak zrobić konfiturę aroniową? Swój przepis zdradza Mikołaj Rej
    Wideo
  • Składniki odżywczeOdżywianie
    Na co pomoże nalewka z pigwy?
    Domowe nalewki to nie tylko sposób na relaks po ciężkim dniu, ale także skuteczne lekarstwo na wiele powszechnych dolegliwości. Owoce pigwy są skarbnicą witamin, których często brakuje w naszej diecie, jednak w połączeniu z alkoholem...
    Na co pomoże nalewka z pigwy?
  • Odżywianie
    Twój czosnek zaczął kiełkować? Nie wyrzucaj go – a oto, dlaczego
    Większość ludzi wyrzuca stary czosnek, gdy wyrośnie z niego jasnozielony pęd. I chociaż na czosnku faktycznie może wyrosnąć szkodliwa pleśń, jeśli będzie przechowywany w lodówce, odrobina kiełków w istocie zwiększa jego właściwości...
    Twój czosnek zaczął kiełkować? Nie wyrzucaj go – a oto, dlaczego
  • CukrzycaChorobySkładniki odżywczeSuplementy dietyDiety
    Jakich witamin może brakować przy cukrzycy?
    Choroby metaboliczne, do których zalicza się cukrzycę, mogą powodować niedobory żywieniowe. Przekładają się one na ogólny stan zdrowia osób chorych oraz mogą sprzyjać rozwojowi dodatkowych schorzeń. Stosowana w przypadku cukrzycy zdrowa...
    Jakich witamin może brakować przy cukrzycy?
  • Składniki odżywczeOdżywianie
    Zachcianki na niezdrowe jedzenie są oznaką poważnego problemu
    Wszyscy doświadczyliśmy pragnienia spożycia niezdrowego jedzenia w pewnych sytuacjach. Ale co to tak naprawdę oznacza i z czym się wiąże?
    Zachcianki na niezdrowe jedzenie są oznaką poważnego problemu