Delikatne, chrupiące i pyszne placki z cukinii z sosem jogurtowym – przepis

Delikatne, chrupiące i pyszne placki z cukinii z sosem jogurtowym – przepis

Dodano: 
Placki z cukinii
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock
Placki z cukinii to smaczna i dodająca energii przekąska, która może być również podana jako danie główne. Sprawdź, jak ją przygotować.

Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jej ogromną zaletą jest delikatny smak, który nie ma sobie równych wśród innych warzyw. W sezonie letnim szczególnie popularne jest smażenie placków z cukinii. Chociaż smażenie nie jest najzdrowszym sposobem na przygotowanie posiłków, w przypadku tego przepisu głównym składnikiem jest jednak bardzo zdrowe warzywo. Możemy więc pokusić się o przygotowanie domowych placków z cukinii i skonsumować je – byle z umiarem!

Przepis na placki z cukinii

Przepis na placki z cukinii jest niezwykle prosty, jednak nie można pominąć w nim ani jednego kroku. Szczególnie ważne jest odsączenie cukinii – bowiem bez tego placki wyjdą zbyt wodniste. Warto na patelnię nakładać dość małe porcje masy, używając w tym celu zwykłej stołowej łyżki.

Przepis: Placki z cukinii

Przepis na delikatne i miękkie placki z cukinii.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
6

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • ½ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • drobno posiekany koperek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kostka sera feta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pokroić i odsączyćCukinię pokroić lub zetrzeć na tarce i posolić. Odczekać 5 minut, następnie przełożyć na ręcznik kuchenny i mocno wycisnąć, aby odsączyć wodę.
  2. Przygotować masęW dużej misce wymieszać cukinię i jajka. Dodać pozostałe składniki: mąkę, pół łyżeczki soli, łyżkę oliwy z oliwek, pokrojony ser feta, pokrojoną cebulkę, koperek i pół łyżeczki pieprzu. Dobrze wymieszać masę.
  3. Usmażyć plackiRozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego na patelni. Następnie na dobrze rozgrzaną patelnię wykładać po 1 czubatej łyżce masy z cukinią, formując placki. Smażyć na złoto z obu stron, w sumie około 5 do 6 minut, aby stały się chrupiące.
  4. Odsączyć i podaćPrzełożyć placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i odsączyć nieco z tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowym.

Placki z cukinii najlepiej podawać jest z sosem jogurtowym. To prosta mikstura, do której stworzenia potrzebny jest jogurt naturalny, dwa pokrojone drobno ząbki czosnku i 1/2 łyżeczki soli. Składniki należy wymieszać bezpośrednio przed podaniem.

Czytaj też:
5 warzyw, które nie zepsują smaku smoothie. Można dodać je bez obaw

Opracowała:
Źródło: Cooking NYTimes