Pomysł na kolację. Babeczki ze szparagami i warzywne spaghetti

Pomysł na kolację. Babeczki ze szparagami i warzywne spaghetti

Dodano: 
Babeczki ze szparagami i warzywne spaghetti
Babeczki ze szparagami i warzywne spaghetti Źródło: X-news
Szparagi to nie tylko pyszne, ale i zdrowe warzywo. Można wykorzystać je do przygotowania wykwintnych babeczek z warzywnym spaghetti.

Sezon na szparagi w pełni. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Szparagi są również bardzo dietetyczne. 100 gramów warzywa zawiera zaledwie 18 kalorii.

Babeczki ze szparagami – przepis

Oto przepis na pyszne babeczki ze szparagami w towarzystwie warzywnego spaghetti.

Składniki:

  • ciasto filo
  • surowa szynka
  • biały ser
  • cukinia
  • zielony ogórek
  • jajka
  • przyprawy
  • pestki dyni i słonecznika

Przygotowanie

  • Foremki do babeczek wykładamy caistem filo
  • Do środka wkładamy szynkę, pokrojone ugotowane szparagi oraz biały ser
  • Jajko roztrzepujemy z ziołami, pieprzem i solą.
  • Foremki zalewamy masą jajeczną z przyprawami
  • Tak przygotowane babeczki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Warzywne spaghetti – przepis

W trakcie pieczenia babeczek przygotowujemy warzywne spaghetti. Jak?

  1. Kroimy w paski szparagi, cukinię i surowego ogórka
  2. Posypujemy warzywa uprażonymi pestkami dyni i słonecznika.

W zależności od preferencji szparagi mogą być ugotowane, a cukinia zgrillowana.

Jakie szparagi kupować?

W sklepach możemy dostać białe, fioletowe i zielone szparagi. Te ostatnie są najpopularniejsze. Kolor nie ma większego znaczenia, ważne jednak, żeby szparagi były świeże o czym świadczy np. intensywna barwa. Warto dokładnie obejrzeć miejsce cięcia – jeśli jest wysuszone lub brązowe, szparagi są stare. Główki szparagów powinny być ściśle zamknięte. Zarówno cienkie, jak i grube szparagi są smaczne, jednak różnią się czasem gotowania i o tym warto pamiętać. Szparagi można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Ważne jednak, by przyciąć ich końcówki i zanurzyć je w wodzie.

Czytaj też:
Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować

Źródło: Zdrowie WPROST.pl