Sezon na szparagi w pełni. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Szparagi są również bardzo dietetyczne. 100 gramów warzywa zawiera zaledwie 18 kalorii.
Babeczki ze szparagami – przepis
Oto przepis na pyszne babeczki ze szparagami w towarzystwie warzywnego spaghetti.
Składniki:
- ciasto filo
- surowa szynka
- biały ser
- cukinia
- zielony ogórek
- jajka
- przyprawy
- pestki dyni i słonecznika
Przygotowanie
- Foremki do babeczek wykładamy caistem filo
- Do środka wkładamy szynkę, pokrojone ugotowane szparagi oraz biały ser
- Jajko roztrzepujemy z ziołami, pieprzem i solą.
- Foremki zalewamy masą jajeczną z przyprawami
- Tak przygotowane babeczki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Warzywne spaghetti – przepis
W trakcie pieczenia babeczek przygotowujemy warzywne spaghetti. Jak?
- Kroimy w paski szparagi, cukinię i surowego ogórka
- Posypujemy warzywa uprażonymi pestkami dyni i słonecznika.
W zależności od preferencji szparagi mogą być ugotowane, a cukinia zgrillowana.
Jakie szparagi kupować?
W sklepach możemy dostać białe, fioletowe i zielone szparagi. Te ostatnie są najpopularniejsze. Kolor nie ma większego znaczenia, ważne jednak, żeby szparagi były świeże o czym świadczy np. intensywna barwa. Warto dokładnie obejrzeć miejsce cięcia – jeśli jest wysuszone lub brązowe, szparagi są stare. Główki szparagów powinny być ściśle zamknięte. Zarówno cienkie, jak i grube szparagi są smaczne, jednak różnią się czasem gotowania i o tym warto pamiętać. Szparagi można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Ważne jednak, by przyciąć ich końcówki i zanurzyć je w wodzie.
Czytaj też:
Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować