Sezon na truskawki w pełni. Przepis na pyszne ciasto truskawkowe

Sezon na truskawki w pełni. Przepis na pyszne ciasto truskawkowe

Dodano: 
Ciasto truskawkowe
Ciasto truskawkowe / Źródło: Shutterstock
Kiedy truskawki są sprzedawane na każdym straganie, czas pokusić się o zrobienie ciasta truskawkowego – a oto przepis.

Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. Te owoce są bogate w kwas foliowy, witaminę C i K, potas, wapń, żelazo i przeciwutleniacze. Dodatkowo można spożywać je na diecie odchudzającej – bez dodatku cukru mają niewiele kalorii, a zarazem pyszny smak.

Późną wiosną i latem, gdy sezon na truskawki jest w pełni, warto pokusić się o przygotowanie przepysznego deseru. Naszą propozycją jest ciasto truskawkowe, składające się z podstawowych składników, pokryte grubą warstwą przepysznych truskawek.

Przepis na ciasto truskawkowe

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
  3. Umyj i pokrój truskawki na części. Również odłóż na bok.
  4. Mikserem ubij masło i 1 szklankę cukru na puszystą masę (około 3 minuty). Dodaj jajko i wanilię i ubijaj na wolnych obrotach, aż dobrze się połączą.
  5. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do mleka i ubijaj na niskich obrotach, aż ciasto będzie gładkie.
  6. Przygotuj formę do ciasta: wysmaruj wnętrze cienką warstwą masła.
  7. Przenieś ciasto na przygotowaną formę i wygładź szpatułką.
  8. Ułóż truskawki na wierzchu, ściętą stroną do dołu, tak aby całkowicie przykryły ciasto.
  9. Posyp lekko cukrem z wierzchu.
  10. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez około godzinę, aż będzie lekko złociste.
  11. Gdy ciasto ostygnie, podawaj je ze słodzoną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
  12. Smacznego!

Dodatkowe informacje:

Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni pod luźnym przykryciem. Jeśli chcesz je zamrozić, możesz przechowywać je w zamrażarce do 3 miesięcy owinięte szczelnie folią. Rozmrozić przez noc przed podaniem.

Czytaj też:
Ile kalorii mają truskawki? Czy można jeść je na diecie?

Opracowała:
Źródło: Once Upon a Chef
 0

Czytaj także