Przepis na zdrowe lody, czyli jak zrobić obłędnie smaczny sorbet owocowy?

Przepis na zdrowe lody, czyli jak zrobić obłędnie smaczny sorbet owocowy?

Dodano: 
Jak samodzielnie przygotować sorbety owocowe? Przepis na idealny, letni deser
Jak samodzielnie przygotować sorbety owocowe? Przepis na idealny, letni deser Źródło: Pexels
Deser wcale nie musi być kaloryczny – zwłaszcza jeśli do jego przygotowania wystarczą świeże, sezonowe owoce. Jak zrobić wyśmienity sorbet z truskawek, jagód, brzoskwiń lub melonów? To banalnie proste!

Wcale nie trzeba się wysilać, by w mgnieniu oka wyczarować wyśmienity smakołyk, który możemy zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia. W błyskawicznym tempie z ulubionych owoców, których latem nie powinno brakować, można stworzyć smaczny i zdrowy deser, który nie zawiera nadmiernej ilości cukru lub tłuszczu – tak jak w przypadku wielu kupnych lodów.

Jak zrobić domowe lody? Przepis na idealny sorbet

Proponujemy najprostszy przepis na sorbet z kilku najpopularniejszych owoców w sezonie letnim:

  • TRUSKAWEK – 100 g to tylko 27 kcal, a ich wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia – obniżają ciśnienie, działają dobrze na serce, redukują "zły" cholesterol, a na dodatek doskonale gaszą pragnienie. Zaledwie jedna szklanka truskawek est w stanie pokryć 120 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C (mają jej więcej niż... pomarańcze), a na dodatek mogą wybielać zęby i działają przeciwnowotworowo.
  • JAGÓD – regulują poziom cukru we krwi, a przez niektórych nazywane są nawet... roślinną "insuliną", obniżają cholesterol, mają dobry wpływ na wzrok, a zawarte w nich antocyjany pochłaniają szkodliwe promieniowanie UV i tworzą naturalny filtr przeciwsłoneczny. Mogą także chronić przed niektórymi nowotworami i pomagają osobom, które mają biegunkę.
  • BRZOSKWIŃ – w 90 proc. składają się z wody, działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn. Świeże owoce mają niski indeks glikemiczny i mogą być spożywane nawet przez pacjentów cierpiących na cukrzycę lub przez osoby, które są na diecie odchudzającej (100 g to niecałe 40 kcal).
  • MELONÓW – pomaga na nadciśnienie, koi nerwy, ułatwia zrzucanie zbędnych kilogramów, a na dodatek chroni przed nowotworami i miażdżycą. Ma też dobry wpływ na wzrok i pomaga zachować na dłużej opaleniznę.

Świeże owoce wystarczy schłodzić w zamrażarce, by były lekko zamrożone. Potem przekładamy je do melaksera lub dowolnego urządzenia, za pomocą którego można je zblendować. Możemy dodać trochę miodu dla smaku (lub użyć ekstraktu ze stewii, która niemal nie ma kalorii i... zapobiega próchnicy).

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przekładamy gładką masę do osobnego pojemnika. Wkładamy na chwilę do zamrażalnika, a potem za pomocą specjalnej łyżki namoczonej w letniej wodzie możemy nakładać kolejne gałki truskawkowych sorbetów.

To samo powtarzamy w przypadku wszystkich pozostałych owoców, które także nadają się do stworzenia wyśmienitych, letnich deserów. Smacznego!

Czytaj też:
Ulubiona owsianka Jamiego Olivera – przepis na najzdrowsze śniadanie w... 3 minuty!