Zimna zupa ogórkowa z jogurtem i koperkiem – idealna propozycja na upały

Zimna zupa ogórkowa z jogurtem i koperkiem – idealna propozycja na upały

Dodano: 
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy Źródło: Shutterstock
Ten prosty w przygotowaniu chłodnik jest orzeźwiającym, letnim posiłkiem. Sprawdź, jak go przygotować.

Jedną z najbardziej popularnych potraw w czasie letnich upałów jest chłodna i kremowa zupa ogórkowa. Lekka i świeża, sprawdzi się jako przystawka do głównego posiłku. Umożliwi także wykorzystanie ogórków z przydomowego ogródka. Jeśli jeszcze nie robiłeś chłodnika ogórkowego w swojej kuchni, skorzystaj z poniższego przepisu.

Przepis na chłodnik ogórkowy

Lista składników:

  • 2 duże ogórki
  • 1,5 szklanki greckiego jogurtu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki liści estragonu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • 1/2 czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i posiekaj szalotkę, czosnek i czerwoną cebulę. Ogórki obierz i posiekaj w większą kostkę. Możesz zostawić część do dekoracji.
  2. Umyj i posiekaj natkę pietruszki i koperku.
  3. Wrzuć kawałki ogórków, szalotki i czosnku do blendera. Następnie dodaj sok z cytryny, koperek, pietruszkę, estragon i 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Miksuj do uzyskania gładkości.
  4. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  5. Dopraw zupę ponownie tuż przed podaniem.
  6. Zupę przelej do miseczek. Udekoruj drobno pokrojonym ogórkiem, czerwoną cebulą i podawaj.

Ogórki – właściwości odżywcze

Ogórki są jednym najbardziej odżywczych warzyw. Technicznie są one klasyfikowane jako owoce, choć większość określiłaby je jako warzywo do celów kulinarnych. Znajdziesz w nich witaminę K, witaminę C, potas, magnez, witaminę B1 i błonnik. Są również bogate w przeciwutleniacze. Ponieważ ogórki składają się głównie z wody, mają niską kaloryczność i tłuszczową oraz są niezwykle nawadniające. To sprawia, że ogórki są potencjalnie świetne do jedzenia również w czasie odchudzania.

Dodatkowe informacje dotyczące przepisu:

  • Aby uniknąć goryczki ogórka, najpierw odetnij końce, a następnie obierz od końca kwiatka do końca łodygi.
  • Zamiast świeżego koperku możesz użyć bazylii.
  • Zamiast soku cytryny możesz dodać soku z limonki.
  • Jeśli nie spożywasz produktów mlecznych, możesz użyć mleka sojowego, ryżowego lub owsianego zamiast jogurtu.
  • Przechowuj resztki zupy w hermetycznym pojemniku w lodówce 2 do 3 dni.
  • Możesz również mrozić zupę do 3 miesięcy.

Czytaj też:
Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Swój przepis zdradza Piotr Kucharski

Opracowała:
Źródło: Food and Wine