Chłodnik litewski to rewelacyjny pomysł na wakacyjny obiad. Nie dość, że wspaniale orzeźwia, to jeszcze ma mnóstwo składników odżywczych. Jak go zrobić?
Co to jest chłodnik litewski?
Chłodnik litewski to zupa podawana na zimno, którą przygotowuje się z botwinki i świeżych warzyw. Z dodatkiem kefiru lub maślanki stanowi świetny pomysł na zdrowy i lekki obiad. Mogą po nią sięgnąć zarówno osoby na diecie, jak i te, które nie przestrzegają żadnej konkretnej diety, a jedynie pragną zdrowo się odżywiać.
Tradycje
Nie każdy sobie zdaje sprawę, ale chłodnik litewski wywodzi się z dawnych czasów i jest jednym z dań kuchni staropolskiej. Tak, nie tylko pieczone mięsiwa, żurek i polewki, ale również lekkie zupy!
Gdy za panowania dynastii Jagiellonów Polska zacieśniła relacje z Litwą, tradycje kulinarne obu krajów zaczęły się przenikać. To wtedy na polskich stołach zaczął gościć chłodnik litewski i szybko się zaadaptował.
Dziś wiele osób nie wyobraża sobie wakacji bez orzeźwiających zimnych zup, które doskonale zaspokajają głód i gaszą pragnienie. Pozwalają również uzupełnić dietę o witaminy i składniki mineralne, których zimą zdecydowanie mniej dostarczamy naszym organizmom.
Właściwości zdrowotne chłodnika
Zupa pozwala uzupełnić niedobory płynów w organizmie, o które łatwo w upalne dni. Oprócz tego wspaniale syci i jest niskokaloryczna, dlatego chętnie wybierają ją osoby, które chcą zredukować tkankę tłuszczową.
Świeże warzywa poprawiają stan cery, włosów i paznokci, pracę układu nerwowego i krwionośnego, uzupełniają niedobory magnezu, żelaza i wapnia. Wspomagają pracę komórek nerwowych, regenerują je, pomagają zwalczyć zmęczenie. Obniżają również ciśnienie krwi, zapobiegają wystąpieniu chorób sercowo-naczyniowych (m.in. miażdżycy) i poprawiają samopoczucie.
Wartości odżywcze zupy
Chłodnik na maślance bądź kefirze zawiera:
-
błonnik
- wapń
- białko
- magnez
-
witaminę A
- witaminy z grupy B
- witaminę C
- witamina PP
- fosfor
- żelazo
Przepis: Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to zupa podawana na zimno, którą przygotowuje się z botwinki i świeżych warzyw. Z dodatkiem maślanki stanowi świetny pomysł na zdrowy i lekki obiad.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 205 w każdej porcji
Składniki
- 1 litr wody
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 maślanka (500 ml)
- 1 duży jogurt grecki (400 ml)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
- 3 jajka
Sposób przygotowania
- Gotujemy bulionWłoszczyznę należy umyć i włożyć do garnka wypełnionego wodą. Następnie dodać listek laurowy, ziele angielskie i szczyptę majeranku. Warzywa gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Wyjmujemy warzywaGdy bulion będzie gotowy, wyjmujemy warzywa i zostawiamy sam wywar.
- Przygotowujemy botwinkęBotwinkę myjemy, odrywamy liście, a łodygi kroimy na małe kawałki.
- Dodajemy botwinkęWrzucamy je do wywaru i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. Można również dodać drobno pokrojone liście z botwinki.
- Studzimy zupęOdstawiamy z ognia zupę i czekamy aż ostygnie. W zależności od ilości dodanej botwinki ma ona lekko różowy lub czerwony kolor.
- Dodajemy maślankęGdy zupa delikatnie przestygnie, dodajemy do niej maślankę, jogurt grecki, sok z cytryny i całość mieszamy. Solimy do smaku.
- Gotujemy jajkaJajka gotujemy na twardo. Gdy ostygną, kroimy je na połówki i dekorujemy nimi zupę.
- Dodajemy koperekKoperek, szczypiorek oraz rzodkiewki myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do chłodnika.
- Dodajemy jajka i przyprawyPodajemy mocno schłodzony z połówką jajka. Chłodnik możemy również udekorować świeżymi listkami bazylii lub oregano.
Dodatek ogórka
Do chłodnika można również dodać starty na tarce zielony ogórek. Warto go jednak najpierw odsączyć z wody. Dzięki temu zupa staje się jeszcze bardziej orzeźwiająca i lekka. Dodatek ogórka pozwala pobudzić trawienie i zwiększyć wydzielanie soków żołądkowych, co doceniają osoby chorujące na niestrawność czy zgagę.
Czytaj też:
Tzatziki – co to za dip i skąd pochodzi? PrzepisCzytaj też:
Zimna zupa ogórkowa z jogurtem i koperkiem – idealna propozycja na upałyCzytaj też:
Sposoby uprawy kiełków: w słoiku, na sitku, w kiełkownicy