Bułki cynamonowe: przepis na pyszne bułeczki w kształcie ślimaków

Bułki cynamonowe: przepis na pyszne bułeczki w kształcie ślimaków

Dodano: 
Cynamonki
Cynamonki Źródło: Shutterstock
Bułki cynamonowe to pyszny amerykański deser, który można przygotować w domu. Jak je zrobić?

Bułki cynamonowe to inaczej drożdżowe cynamonki. Słynne słodkie bułeczki w kształcie ślimaków to wspaniały pomysł na deser czy podwieczorek dla dzieci. Przygotowuje się je bardzo szybko, są mięciutkie i wybornie pachną. Dowiedz się więcej o tym słodkim deserze!

Czym są bułki cynamonowe?

Bułeczki cynamonowe to po prostu bułki z ciasta drożdżowego z cynamonem. Popularność zyskały w Stanach Zjednoczonych, gdzie nazywa się je cinnamon rollsami.

Same bułki z cynamonem pochodzą natomiast ze Skandynawii, gdzie nazywa się je kanelbulle. Najprawdopodobniej po raz pierwszy zaczęto je przyrządzać ponad 100 lat temu, po zakończeniu I wojny światowej. Słodkie bułeczki z dodatkiem drożdży, masła i jajek, szybko rozprzestrzeniły się na szwedzkich stołach.

Wartości odżywcze

Bułki z cynamonem to słodkie pieczywo, które nie ma wielu wartości odżywczych. Zawiera mąkę pszenną, a więc skrobię i węglowodany. Nie można jednak ich tak przekreślać, bo oprócz tego zawierają mikroelementy zawarte w jajkach, wapń i witaminy z mleka.

Cynamonki można przygotować również w wersji wegańskiej, wykorzystując zamienniki mąki, mleka krowiego i masła. Dzięki temu będą zdrowsze. Cukier biały można zastąpić erytrolem lub ksylitolem. Są to zdrowe zamienniki, które nadają wypiekom słodycz, ale nie szkodzą. Obniżają kaloryczność deserów, zmniejszają ryzyko cukrzycy czy próchnicy.

Przepis na cynamonki

Bułeczki cynamonowe można w prosty sposób przygotować w domu. Wykorzystuje się do tego celu ciasto drożdżowe, które można wykorzystać również do przygotowania bułeczek z owocowym nadzieniem. Poniżej znajduje się sprawdzony przepis na bułeczki cynamonowe.

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 3 żółtka jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3 płaskie łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, mlekiem i mąką. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dobrze jest przykryć zaczyn bawełnianą lub lnianą ściereczką, by mógł oddychać
  2. Po 20 minutach zaczyn powinien się mocno zbuzować. Wtedy przystępujemy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z żółtkami jajek. Następnie dodajemy masło (powinno być wcześniej roztopione i wystudzone), mleko i cukier. Dodajemy zaczyn i zagniatamy
  3. Ciasto wyrabiamy około 15 minut – powinno stać się miękkie i elastyczne. Możemy je wyrobić ręcznie albo skorzystać z miksera, który ma specjalne haki do wyrabiania drożdżowego ciasta. Wtedy czas przygotowania będzie krótszy
  4. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie powinno dość mocno urosnąć. Aby stało się to szybciej, można je przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum (30 stopni). Trzeba kontrolować temperaturę, by nie sparzyć drożdży. W ciepłym piekarniku ciasto urośnie szybciej
  5. Po godzinie ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie lub trzy części. Jedną wałkujemy na placek
  6. Na placek nakładamy farsz: miękkie masło i cynamon wymieszany wcześniej z cukrem. Rozsmarowujemy go dokładnie
  7. Placek zawijamy w rulon, który przypomina ślimaka. Kroimy go na mniejsze kawałki – w ten sposób uzyskamy cynamonki
  8. Odstawiamy je na blachę do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Zostawiamy między nimi odstępy, bo cynamonki jeszcze urosną
  9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut
  10. Upieczone bułeczki możemy posmarować lukrem (cukier puder wymieszać ze skórką pomarańczową i odrobiną soku pomarańczowego)
  11. Smacznego!

Czytaj też:
Bułeczki z jagodami: jak zrobić domowe jagodzianki?
Czytaj też:
Bułeczki drożdżowe: 3 przepisy na pyszne bułki z truskawkami i marmoladą
Czytaj też:
Ciasto z rabarbarem. 3 niezawodne przepisy