Przepis na aromatyczną francuską zupę cebulową z winem

Przepis na aromatyczną francuską zupę cebulową z winem

Dodano: 
Zupa cebulowa
Zupa cebulowaŹródło:Shutterstock
Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w każdej kuchni. Jednak czy pokusiłeś się kiedyś o przygotowanie zupy cebulowej?

Chociaż zupa cebulowa może nie brzmieć wyjątkowo smacznie, w rzeczywistości jest delikatna i aromatyczna. Klasyczna francuska zupa cebulowa wymaga tylko kilku prostych składników: masła, bulionu, mąki, oliwy, przypraw i rzecz jasna... cebuli. Wspaniałym dodatkiem jest wytrawne białe wino oraz drobno starty, żółty ser.

Przepis na zupę cebulową w wersji francuskiej

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kg cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 1,3 l gorącego bulionu wołowego
  • grzanki lub opieczona bagietka
  • 140 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
  2. Na patelni roztop masło z oliwą z oliwek. Dodaj cebulę i smaż ok. 10 minut.
  3. Posyp cukrem i podsmażaj jeszcze przez 20 minut, aż się skarmelizuje. Cebula powinna osiągnąć złocisty kolor i być miękka, ale nie spalona.
  4. Czosnek pokrój w drobne plasterki. Dodaj do cebuli na ostatnie kilka minut smażenia. Następnie posyp mąką pszenną i dobrze wymieszaj.
  5. Przenieś zawartość patelni do garnka. Zwiększ ogień, stopniowo dodając wino.
  6. Dodaj gorący bulion wołowy i gotuj całość przez 15-20 minut.
  7. Podawaj z grzankami lub opieczoną bagietką.
  8. Zetrzyj ser i posyp nim każdą porcję zupy.

Cebula – właściwości zdrowotne

Cebulę warto spożywać ze względu na jej potencjalne korzyści zdrowotne:

  • To warzywo jest cennym źródłem witaminy C. Dostarcza także fitochemikaliów, które mogą pomóc systemowi obronnemu przed zarazkami.
  • Może wspomagać dobre trawienie dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego.
  • Dostarcza także spore ilości witaminy B6, kwasu foliowego, potasu i manganu.
  • Naturalnie występujące związki w warstwach cebuli mogą pomóc zwalczać stany zapalne i obniżać poziom cholesterolu.
  • Badania nad kwercetyną – polifenolem zawartym w cebuli, powiązały ją również z obniżaniem ciśnienia krwi.

Czytaj też:
Jak przechowywać cebulę?
Czytaj też:
Zalety czerwonej cebuli. 9 właściwości leczniczych cebuli