Panna cotta – kultowy deser rodem z Piemontu. Sprawdź, jak go przygotować

Panna cotta – kultowy deser rodem z Piemontu. Sprawdź, jak go przygotować

Dodano: 
Panna cotta z truskawkami
Panna cotta z truskawkami Źródło:Unsplash / Adél Grőber
Kremowa i gęsta masa śmietankowa, zapach wanilii i słodycz musu truskawkowego... to musi być panna cotta! Sprawdź, jak ją przygotować.

Panna cotta to kremowy i gładki deser z dodatkiem owoców, który oznacza po włosku „gotowaną śmietanę”. Jest mieszanką kremowej śmietanki, żelatyny, wanilii i cukru. Dekoruje się go kawałkami owoców lub musem. Niewiele wiadomo dziś o historii powstania deseru – mówi się, że pochodzi z Piemontu, a przepis opracowała pewna Węgierka.

Panna cotta – kultowy deser

Dzięki prostej formie i przybraniu owocowemu deser ten prezentuje się niezwykle elegancko na talerzu. Chociaż panna cotta może kojarzyć się z wystawną imprezą, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w domowym zaciszu. Pomimo obecności cukru i śmietany jest dosyć lekka i nadaje się do zjedzenia po obiedzie. Jeśli jednak wersja ze śmietaną wydaje ci się zbyt kaloryczna, możesz użyć mleka.

Panna cotta – przepis kulinarny

Składniki:

  • 1/4 szklanki zimnej wody lub mleka (60 ml)
  • 7 g żelatyny w proszku (ok. 2 obfite łyżeczki)
  • 2 szklanki śmietanki kremówki (480 ml)
  • 1/4 szklanki cukru pudru (50 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut.
  2. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier i ekstrakt wanilii. Zagotuj, aż cukier się rozpuści.
  3. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
  4. Odstaw rondel z ognia w momencie, gdy masa przy brzegach garnka zacznie się gotować.
  5. Mieszankę wlej do 4-5 małych naczynek i odstaw do wystudzenia.
  6. Wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny do całkowitego stężenia.
  7. Wyłóż na talerze, odkładając naczynka do góry dnem nad talerzem.
  8. Podawaj ze świeżymi owocami, musem owocowym, syropem klonowym lub czekoladą.

Aby zrobić mus owocowy, zmiksuj maliny, truskawki i inne owoce z odrobiną cukru. Następnie polej deser ozdabiając kilkoma kawałkami owoców na wierzchu.

Dlaczego warto jeść ten deser?

Powodów jest co najmniej kilka. Chociaż deser ten zawiera sporo cukru, należy docenić jego pozostałe składniki. Na przykład śmietanka to bardzo dobre źródło fosforu, wapnia i żelaza. Również spożywanie żelatyny przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki obecności kolagenu przyczynia się ona między innymi do poprawy stanu skóry i kości. To także źródło białka, którego organizm potrzebuje w stosunkowo dużej dawce. Z kolei wanilia znana jest z tego, że redukuje poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Ma również zbawienny wpływ na włosy. A zatem... smacznego!

Czytaj też:
Pizza arbuzowa – hit letnich deserów. Sprawdź, jak ją przygotować
Czytaj też:
Smaki lata: Knedle z truskawkami w bułce tartej i cynamonie

Opracowała:
Źródło: Pretty Simple Sweet