Jak zrobić bezglutenowe brownie z... malin? Przepis na deser w wersji FIT

Jak zrobić bezglutenowe brownie z... malin? Przepis na deser w wersji FIT

Dodano: 
Brownie wcale nie musi być kaloryczne. Jak zrobić zdrowszą wersję tego deseru?
Brownie wcale nie musi być kaloryczne. Jak zrobić zdrowszą wersję tego deseru? / Źródło: Shutterstock
Zdrowa wersja jednego z najpopularniejszych smakołyków na świecie nie wymaga używania cukru, nie zawiera glutenu, jest dużo mniej kaloryczna niż jej tradycyjny odpowiednik, a na dodatek jej smak według niektórych smakoszy jest o niebo lepszy niż zwykle brownie. Warto wypróbować i przekonać się, czy to prawda.

100 g malin to tylko nieco ponad 52 kcal – nie dość, że są niskokaloryczne, to mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że mogą się nimi zajadać nawet osoby chorujące na cukrzycę.

Owoce te mogą zapobiegać przeziębieniom, pomagają na bolesne miesiączki, mają właściwości przeciwnowotworowe, a na dodatek można je wykorzystać jako podstawę do stworzenia alternatywnej, nieco zdrowszej wersji brownie – popularnego ciasta stworzonego wedle legendy przez amerykańską bibliotekarkę, której przypadkiem wyszedł bardzo smaczny... zakalec z mięsistym nadzieniem.

Maliny w połączeniu z czekoladą, która – jak potwierdzają najnowsze wyniki badań – może ułatwiać... odchudzanie kobietom przechodzącym menopauzę, mogą sprawić, że w mgnieniu oka uda się nam wyczarować obłędnie smaczny deser.

Jak przygotować banalnie prosty do wykonania smakołyk, który może stać się hitem letnich przyjęć i idealną przekąską (nie tylko) do porannej kawy?

Czytaj też:
Czekolada na... odchudzanie? Pomaga schudnąć kobietom podczas menopauzy – zaskakujące odkrycie

Przepis na zdrowe brownie z malin bez glutenu i bez cukru

Składniki:

  • 250 g malin (mogą być mrożone – wystarczy lekko je rozmrozić przed blendowaniem) + dodatkowo pół szklanki malin (do wykorzystania na kolejnym etapie)
  • 225 g czekolady (lub płatków czekoladowych, które należy roztopić)
  • 30 g kakao w proszku
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • pół szklanki mąki owsianej

Blendujemy na gładką masę maliny, do których dodajemy roztopioną wcześniej czekoladę, a następnie pozostałe składniki.

W dalszej kolejności uzupełniamy nasze ciasto o dodatkowe pół szklanki mrożonych malin i dokładnie mieszamy.

Malinowo-czekoladową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy na około 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Po wyjęciu upieczonego brownie należy odstawić je na co najmniej 30 minut do ostygnięcia, by deser nabrał odpowiedniej konsystencji i niemal... rozpływał się w ustach. Smacznego!

Czytaj też:
Jak zrobić zdrowszą wersję tiramisu? Wystarczą tylko 3 składniki!
Czytaj też:
Jak zrobić keczup z... truskawek? Przepis na zdrowy dodatek do dań

+
 0

Czytaj także