Przepis na francuski klasyk w zdrowszej wersji. Jak zrobić wegański creme brûlée z 4 składników?

Przepis na francuski klasyk w zdrowszej wersji. Jak zrobić wegański creme brûlée z 4 składników?

Dodano: 
Jak zrobić wegańską wersję creme brûlée?
Jak zrobić wegańską wersję creme brûlée? / Źródło: Pixabay / free-stock photos / Amelia (2001)
14 lipca przypada Święto Narodowe Francji. Z tej okazji prezentujemy prosty sposób na przygotowanie obłędnie smacznego deseru w nieco mniej kalorycznej odsłonie. Palce lizać!

Stronisz od creme brûlée, bo myślisz, że bez 36-procentowej śmietany, 6 żółtek jajek i cukru nie uda ci się odtworzyć jednego z najbardziej wykwintnych francuskich deserów, którego smak mógłby być zbliżony do tradycyjnej wersji? Nic bardziej mylnego – zdrową alternatywę tej smacznej przekąski można stworzyć z zaledwie 4 składników.

Wegańskie creme brûlée – przepis na zdrowy deser w wersji FIT

Crème brûlée w dosłownym tłumaczeniu oznacza „przypalony deser”. Pierwszy przepis na ten smakołyk pojawił się w 1691 roku w słynnej książce kucharskiej François Massialota. Od tego czasu pojawiło się jednak co najmniej kilka zmienionych wersji – w tym przepis na wegański zamiennik tego deseru, który składa się wyłącznie z roślinnych składników. Jak go zrobić?

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego
  • 50 cukru pudru (można zastąpić go innym, drobno zmielonym zamiennikiem cukru – erytrytolem, stewią itp.)
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki blendujemy (np. w kielichu do koktajli lub melakserze), a następnie przelewamy na patelnię i podgrzewamy cały czas mieszając – aż do momentu, aż masa zmieni konsystencję i stanie się gęsta.

Po ostudzeniu przekładamy krem do osobnego naczynia (najlepiej do szklanych kokilek), a wierzch posypujemy cukrem i karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika.

Powstałą w ten sposób lekką skorupkę wystarczy przełamać lekkim uderzeniem łyżeczką i...voilà – francuski klasyk w nieco zmienionej wersji jest już gotowy. Potem bez wyrzutów sumienia możemy się delektować obłędnym smakiem wegańskiego creme brûlée. Bon Appétit!

Czytaj też:
Jak zrobić zdrowszą wersję tiramisu? Wystarczą tylko 3 składniki!
Czytaj też:
Jak zrobić bezglutenowe brownie z... malin? Przepis na deser w wersji FIT

+
 0

Czytaj także