Cukinia jest popularna w kuchni polskiej – to jedno z 20 najczęściej uprawianych w naszym kraju warzyw. Wiele osób nie tylko jada ją w rozmaitych potrawach, ale również konserwuje w słoikach. Okazuje się, że dzięki prostym przepisom możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Jak zrobić cukinię w słoiku?
Pomysły na przetwory z cukinii
-
Cukinia w oleju
Przepis: Cukinia w oleju
Przepis na cukinię w słoiku zalaną olejem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg cukinii
- oliwa z oliwek extra virgin
- 500 ml octu z białego wina,
- szczypta soli,
- 3-4 ząbki czosnku
- zielony dodatek: np. koperek
- wyparzone słoiki
Sposób przygotowania
- Zagotuj kawałki cukinii w wodzie z octemUmyj cukinię, usuń końcówki i pokrój w paski za pomocą obieraczki do ziemniaków.rnW międzyczasie zagotuj ocet i 500 ml wody wraz ze szczyptą soli.rnGdy ocet zacznie się gotować, dodaj cukinię i gotuj ok. 7-8 minut.rnOdcedź i pozostaw do ostygnięcia na bawełnianej ściereczce.
- Zapakuj w słoiki z dodatkami przyprawPrzeciśnij czosnek przez praskę lub pokrój w cienkie plasterki.rnW słoikach układaj warstwowo: cukinia, trochę czosnku, koperek.rnWlej tyle oliwy, aby pokryła całą powierzchnię słoika, a następnie zamknij.
- Zawekuj słoiki i odstawZamknięte słoiki gotuj przez ok. 40 minut dużym garnku z wodą.rnOdstaw słoiki na co najmniej miesiąc przed otwarciem.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
-
Kiszona cukinia
Przepis: Kiszona cukinia
Przepis na kiszoną cukinię w słoiku.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg cukinii
- czosnek
- sól
- koperek
- liść porzeczki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- chrzan
- gorczyca biała
- pieprz czarny
Cukinia – co w niej znajdziemy?
W 100 g cukinii znajduje się jedynie 21 kalorii, dlatego też warzywo idealnie sprawdza się na diecie odchudzającej. Dodatkowo znajdziemy w niej:
-
potas,
-
magnez,
-
żelazo,
- witaminę A,
- fosfor,
- kwas foliowy,
-
witaminę C,
-
beta-karoten,
-
witaminę PP,
-
witaminę B1
- i wiele innych składników odżywczych.
Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, cukinia jest korzystna m.in. dla naszego serca, wzroku i układu odpornościowego. Jest także polecana diabetykom i osobom na diecie odchudzającej. Ponieważ zwiększa ona pH soku żołądkowego, wpływa również korzystnie na trawienie i minimalizuje takie objawy jak bóle żołądka i zgaga. Cukinię można spożywać w ciąży i podczas karmienia piersią.
Czytaj też:
Placki z cukinii: 3 proste przepisy na zdrowy, wakacyjny obiad