Cukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimę

Cukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimę

Dodano: 
Cukinia w słoiku
Cukinia w słoiku / Źródło: Pixabay / congerdesign
Przetwory z cukinii z roku na rok zyskują na popularności w polskich spiżarniach. Jak zrobić cukinię w oleju oraz w solance?

Cukinia jest popularna w kuchni polskiej – to jedno z 20 najczęściej uprawianych w naszym kraju warzyw. Wiele osób nie tylko jada ją w rozmaitych potrawach, ale również konserwuje w słoikach. Okazuje się, że dzięki prostym przepisom możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Jak zrobić cukinię w słoiku?

Pomysły na przetwory z cukinii

  • Cukinia w oleju

Potrzebne będą:

  • 1 kg cukinii
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 500 ml octu z białego wina,
  • szczypta soli,
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zielony dodatek: np. koperek
  • wyparzone słoiki

Jak przygotować?

  1. Umyj cukinię, usuń końcówki i pokrój w paski za pomocą obieraczki do ziemniaków.
  2. W międzyczasie zagotuj ocet i 500 ml wody wraz ze szczyptą soli.
  3. Gdy ocet zacznie się gotować, dodaj cukinię i gotuj ok. 7-8 minut.
  4. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia na bawełnianej ściereczce.
  5. Przeciśnij czosnek przez praskę lub pokrój w cienkie plasterki.
  6. W słoikach układaj warstwowo: cukinia, trochę czosnku, koperek.
  7. Wlej tyle oliwy, aby pokryła całą powierzchnię słoika, a następnie zamknij.
  8. Zamknięte słoiki gotuj przez ok. 40 minut dużym garnku z wodą.
  9. Odstaw słoiki na co najmniej miesiąc przed otwarciem.
  10. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

  • Kiszona cukinia

Potrzebne będą:

  • 1 kg cukinii
  • czosnek
  • sól
  • koperek
  • liść porzeczki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • chrzan
  • gorczyca biała
  • pieprz czarny

Jak przygotować?

  1. W dużym garnku przygotuj solankę (1 łyżka soli na 1 litr wody).
  2. Solankę zagotuj i pozostawiamy do przestygnięcia.
  3. Cukinie umyj, usuń końcówki i pokrój na drobne paski.
  4. W słoikach układaj warstwowo: koperek, czosnek, kawałki chrzanu i cukinię.
  5. Wsyp przyprawy: kilka ziarenek gorczycy, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, liść porzeczki.
  6. Wlej tyle solanki, aby pokryła całą powierzchnię słoika, a następnie zamknij.
  7. Odstaw słoiki na 2-3 dni, a następnie przenieś w chłodniejsze miejsce na ok.2 tygodnie.
  8. Po tym czasie kisozna cukinia powinna być gotowa do spożycia.

Cukinia – co w niej znajdziemy?

W 100 g cukinii znajduje się jedynie 21 kalorii, dlatego też warzywo idealnie sprawdza się na diecie odchudzającej. Dodatkowo znajdziemy w niej:

  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • witaminę A,
  • fosfor,
  • kwas foliowy,
  • witaminę C,
  • beta-karoten,
  • witaminę PP,
  • witaminę B1
  • i wiele innych składników odżywczych.

Czytaj też:
Placki z cukinii: 3 proste przepisy na zdrowy, wakacyjny obiad

Opracowała:
+
 0

Czytaj także