Nie wiesz do czego zużyć cukinię? Zrób z niej... ketchup. Oto przepis

Nie wiesz do czego zużyć cukinię? Zrób z niej... ketchup. Oto przepis

Dodano: 
Ketchup z cukinii
Ketchup z cukiniiŹródło:Shutterstock
Ketchup nie musi być kalorycznym sosem z mnóstwem chemicznych dodatków. Oto prosty przepis na domowy ketchup, który wykonasz z... cukinii.

Cukinia, przez wiele osób nazywana także kabaczkiem, jest tanim i łatwo dostępnym warzywem. Wykonuje się z niej leczo, placki, a nawet przetwory. Cukinię często wykorzystuje się też na grilla w jego wegetariańskim wydaniu. Okazuje się, że z cukinii można zrobić również ketchup – i jest to coraz popularniejsze w naszym kraju.

Dlaczego warto rozważyć ten przepis? Wersja ketchupu z cukinii to zdrowy rodzaj domowego przecieru, który jest znacznie bardziej odżywczy niż gotowy produkt ze sklepu. Cukinia to bowiem bardzo zdrowe warzywo: jest polecana zarówno małym dzieciom, jak i alergikom oraz osobom, które dbają o linię. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę A, witaminę C, K i witaminę PP, żelazo, wapń, sód magnez, potas, jod. Cukinia świetnie sprawdza się latem, gdy wysokie temperatury zniechęcają nas do przygotowywania obfitych posiłków.

Przepis na ketchup z cukinii

Składniki:

  • 0,7 kg cukinii
  • 30 dag cukru,
  • 0,5 szklanki octu
  • 20 dag cebuli
  • 1 łyżka soli
  • pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 280 g koncentratu pomidorowego

Jak przygotować?

  1. Cukinię obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Posyp solą i odstaw na minimum 4 godziny.
  3. Cukinię odciśnij z nadmiaru soku i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
  4. Cebulę pokrój w kostkę.
  5. Zblenduj wszystkie warzywa.
  6. Następnie dodaj przyprawy, cukier, koncentrat pomidorowy i ocet.
  7. Zagotuj całą mieszankę. Spożywaj, gdy nieco przestygnie.

Czytaj też:
Cukinia – niedoceniane warzywo, które ma bardzo dobry wpływ na zdrowie