Słyszałeś kiedyś o regionalnym daniu podkarpacia, jakim są fuczki? Zapewniamy, że zakochasz się w ich smaku!
Fuczki to tradycyjna potrawa kuchni podkarpackiej, oparta na prostych, łatwo dostępnych składnikach: kapuście kiszonej, mleki, jajkach, mące i przyprawach. Placki te każda gospodyni mogła przygotować z tego, co miała akurat w domu, wykorzystując samodzielnie przygotowaną kapustę kiszoną. Dziś można wykorzystać tę ze sklepu, a placki okrasić cebulą lub polać sosem tzatziki. Fuczki podaje się głównie w rejonie Bieszczad, chociaż ich smak zdecydowanie powinna poznać cała Poska.
Przepis na fuczki
Składniki:
- 200 g mąki,
- 200 ml mleka,
- 1 jajko, 1 żółtko
- 250 g odciśniętej kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kminku,
- 0,5 łyżeczki cząbru,
- olej do smażenia,
- śmietana lub jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj jajko, żółtko, mąkę i mleko do uzyskania gładkiego ciasta.
- Ciasto odstaw na ok. 15 min, aby zgęstniało.
- Posiekaj drobno kapustę i połącz ją z ciastem
- Dodaj przyprawy i wymieszaj całość. Uważaj z solą – dodawaj powoli.
- Rozgrzej olej na patelni i nakładaj ciasto dużą łyżką.
- Smaż placki na złoty kolor.
-
Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z odrobiną śmietany, jogurtu lub sosu tzaztiki.
Smacznego!
Czytaj też:
Zalety kiszonej kapusty. Wzmacnia odporność i wspiera mikroflorę jelitowąCzytaj też:
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?