Fuczki – bieszczadzkie placki z... kiszonej kapusty. Oto przepis

Fuczki – bieszczadzkie placki z... kiszonej kapusty. Oto przepis

Dodano: 
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta Źródło: Fotolia / Daniel Vincek
Słyszałeś kiedyś o regionalnym daniu podkarpacia, jakim są fuczki? Zapewniamy, że zakochasz się w ich smaku!

Fuczki to tradycyjna potrawa kuchni podkarpackiej, oparta na prostych, łatwo dostępnych składnikach: kapuście kiszonej, mleki, jajkach, mące i przyprawach. Placki te każda gospodyni mogła przygotować z tego, co miała akurat w domu, wykorzystując samodzielnie przygotowaną kapustę kiszoną. Dziś można wykorzystać tę ze sklepu, a placki okrasić cebulą lub polać sosem tzatziki. Fuczki podaje się głównie w rejonie Bieszczad, chociaż ich smak zdecydowanie powinna poznać cała Poska.

Przepis na fuczki

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • 250 g odciśniętej kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 0,5 łyżeczki cząbru,
  • olej do smażenia,
  • śmietana lub jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj jajko, żółtko, mąkę i mleko do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Ciasto odstaw na ok. 15 min, aby zgęstniało.
  3. Posiekaj drobno kapustę i połącz ją z ciastem
  4. Dodaj przyprawy i wymieszaj całość. Uważaj z solą – dodawaj powoli.
  5. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj ciasto dużą łyżką.
  6. Smaż placki na złoty kolor.
  7. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  8. Podawaj z odrobiną śmietany, jogurtu lub sosu tzaztiki.

Smacznego!

Czytaj też:
Zalety kiszonej kapusty. Wzmacnia odporność i wspiera mikroflorę jelitową
Czytaj też:
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?