Cukinia podbija polskie stoły. Letni przepis na pasztet z cukinii

Cukinia podbija polskie stoły. Letni przepis na pasztet z cukinii

Dodano: 
Cukinia
Cukinia / Źródło: Unsplash / Caroline Attwood
Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które można wykorzystać w wielu przepisach. Jak zrobić pasztet z cukinii?

Sezon na cukinię trwa w najlepsze – dorodne okazy tego warzywa możemy zbierać do końca lata. Jednak cukinia dostępna jest w sklepach przez cały rok. Można więc zawsze wyczarować z niej coś pysznego. Znudziły ci się popularne placki z cukinii? Spróbuj wykonać bardziej zaawansowany przepis. Oto propozycja pasztetu z cukinii, idealna dla wegetarian i każdego fana kabaczków.

Pasztet z cukinii – przepis

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 370 g cukinii
  • 250 g bułki tartej
  • 200 g żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Wysmaruj podłużną formę do ciasta tłuszczem lub wyłóż pergaminem.
  2. Posiekaj i podsmaż pieczarki na patelni, aż wyparuje z nich cały płyn. Zdejmij z ognia.
  3. Zetrzyj na tarce cukinię i odciśnij z niej wodę. Pozostaw na chwilę, by wydała kolejne soki i odsącz je.
  4. W międzyczasie zetrzyj ser i posiekaj cebulę oraz natkę pietruszki. Przeciśnij czosnek przez praskę.
  5. Wymieszaj cukinię, pieczarki, bułkę tartą, ser, olej, cebulę, żółtka (oddziel od białek), czosnek, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby połączyć.
  6. Jeśli mieszanka jest zbyt mokra, dodaj trochę więcej bułki tartej.
  7. Ubij białka na sztywną pianę. Ostrożnie dodaj do masy z cukinii.
  8. Przełóż miksturę do przygotowanej formy. Wygładź powierzchnię grzbietem łyżki.
  9. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Ostudź przed spożyciem.
  10. Smacznego!

Czytaj też:
Cukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimę

Źródło: All recipes
 0

Czytaj także