Kremowa zupa z cukinii – przepis na zdrowy obiad

Kremowa zupa z cukinii – przepis na zdrowy obiad

Dodano: 
Gotowanie
GotowanieŹródło:Unsplash / Becca Tapert
Gdy latem pojawia się sezon na cukinię, warto przygotować z niej zupę z cukinii – szybkie, kremowe i bardzo smaczne danie.

Zupa z cukinii najczęściej przygotowywana jest sezonowo – późnym latem, gdy popularnego „kabaczka” jest pod dostatkiem. Dzięki temu, że jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, może być pomysłem na letni obiad lub kolację. Dla osób, które kochają zupy kremy będzie propozycją idealną. Jest niskokaloryczna, nawadniająca, a zarazem sycąca.

Przepis na zupę z cukinii

Składniki

  • 700 g cukinii (ok. 3 małe sztuki)
  • 0,75 szklanki bulionu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
  2. W dużym rondlu rozpuść masło w oliwie z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem.
  3. Smaż na umiarkowanie małym ogniu, często mieszając, ok. 7-8 minut.
  4. Dodaj cukinię i dalej podsmażaj, aż zmięknie, około 10 minut.
  5. Dodaj bulion i 1,5 szklanki wody i zagotuj.
  6. Gotuj wszystko około 10 minut.
  7. Przestudzoną zupę zmiksuj w blenderze na gładko.
  8. Dopraw jeszcze solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
  9. Podawaj w małych miseczkach.

Cukinia – właściwości odżywcze

Cukinia jest jednym z najczęściej uprawianych w naszym kraju warzyw. Zawiera ona mnóstwo witamin: witaminę A, niektóre witaminy z grupy B (B1. B2, B3 oraz B6, B9), a także witaminy C, E i K. W 100 g cukinii znajduje się 0.1 g tłuszczów, 1 g błonnika, 1.2 g białka, a także 3.1 g węglowodanów. Jest warzywem niskokalorycznym i ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. Co więcej, cukinia wspomaga przemianę materii i zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ponieważ nie podnosi poziomu glukozy we krwi, zalecana jest zaleca się osobom chorującym na cukrzycę.

Czytaj też:
Cukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimę

Źródło: Food and Wine