Jabłka w polewie karmelowej – efektowna i pyszna przekąska dla każdego

Jabłka w polewie karmelowej – efektowna i pyszna przekąska dla każdego

Dodano: 
Jabłka w karmelu
Jabłka w karmeluŹródło:Shutterstock
Lubisz słodycze, ale nie chcesz zapominać o jedzeniu owoców? Przygotuj więc jabłka w  polewie z karmelu z orzechową posypką. Palce lizać!

Jeśli jesteś fanem słodyczy z karmelem, z pewnością zdajesz sobie sprawę z ich kaloryczności. Karmel to bowiem... zagotowany cukier z dodatkiem wybranych aromatów lub wzmacniaczy smaku.

Najprostszą wersję karmelu przygotujesz sam w domu, grzejąc cukier z wodą na kuchence. W ten sposób uzyskasz pyszną polewę, którą możesz zalać na przykład owoce. Idealnie sprawdzą się w tej roli jabłka. Dzięki wykorzystaniu drewnianych patyczków powstaną z nich słodkie „lizaki”, które na koniec warto obsypać kruszonymi orzeszkami. Taka wersja owocowo-karmelowej przekąski będzie świetnym pomysłem na domowej roboty deser. Do dzieła!

Jabłka w polewie karmelowej – przepis

Składniki:

  • 8 drewnianych patyczków
  • 8 miękkich jabłek
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta cynapomysłem
  • jonalnie łyżka miodu
  • kurszone orzeszki

Sposób przygotowania:

  1. Umyj jabłka i urwij ogonki.
  2. Wsyp cukier do rondelka i zalej go wodą.
  3. Podgrzej i gotuj, aż z cukru powstanie złocista masa. Dodaj cynamon i opcjonalnie miód.
    *Alternatywnie możesz rozpuścić w rondelku cukierki karmelowe, alby uzyskać gładką masę.
  4. W jabłka wbij drewniane patyczki. Zanurzaj jabłka w karmelu i odkładaj na talerzyk.
  5. Następnie posyp jabłka pokruszonymi orzeszkami (możesz użyć dowolnego rodzaju).
  6. Jabłka można spożywać, gdy przestygnie karmel. Smacznego!

Czytaj też:
Panna cotta – kultowy deser rodem z Piemontu. Sprawdź, jak go przygotować

Źródło: Goodhousekeeping