Jeśli jesteś fanem słodyczy z karmelem, z pewnością zdajesz sobie sprawę z ich kaloryczności. Karmel to bowiem... zagotowany cukier z dodatkiem wybranych aromatów lub wzmacniaczy smaku.
Najprostszą wersję karmelu przygotujesz sam w domu, grzejąc cukier z wodą na kuchence. W ten sposób uzyskasz pyszną polewę, którą możesz zalać na przykład owoce. Idealnie sprawdzą się w tej roli jabłka. Dzięki wykorzystaniu drewnianych patyczków powstaną z nich słodkie „lizaki”, które na koniec warto obsypać kruszonymi orzeszkami. Taka wersja owocowo-karmelowej przekąski będzie świetnym pomysłem na domowej roboty deser. Do dzieła!
Jabłka w polewie karmelowej – przepis
Składniki:
- 8 drewnianych patyczków
- 8 miękkich jabłek
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody
- szczypta cynapomysłem
- jonalnie łyżka miodu
- kurszone orzeszki
Sposób przygotowania:
- Umyj jabłka i urwij ogonki.
- Wsyp cukier do rondelka i zalej go wodą.
-
Podgrzej i gotuj, aż z cukru powstanie złocista masa. Dodaj cynamon i opcjonalnie miód.
*Alternatywnie możesz rozpuścić w rondelku cukierki karmelowe, alby uzyskać gładką masę. - W jabłka wbij drewniane patyczki. Zanurzaj jabłka w karmelu i odkładaj na talerzyk.
- Następnie posyp jabłka pokruszonymi orzeszkami (możesz użyć dowolnego rodzaju).
- Jabłka można spożywać, gdy przestygnie karmel. Smacznego!
Czytaj też:
Panna cotta – kultowy deser rodem z Piemontu. Sprawdź, jak go przygotować