Ryż z warzywami to popularny pomysł na obiad w wielu krajach świata. Nic dziwnego – jest prosty, tani, szybki i niezwykle odżywczy.
Dania z ryżem mogą kojarzyć się głównie z kuchnią chińską. Jednak ryż z warzywami zyskuje coraz większą popularność na polskich stołach. Nie wymaga użycia egzotycznych warzyw – z powodzenie można wykorzystać tu marchewkę, paprykę czy brukselkę i łatwo dostępnie przyprawy. Przygotowanie wymaga użycia tylko jednej patelni i jest świetną opcją zdrowego posiłku dla całej rodziny.
Jak przygotować ryż z warzywami?
Składniki:
- 200 g ryżu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju do gotowania
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- ½ szklanki zielonego groszku
- ½ szklanki brokuła
- ½ szklanki brukselki
- 1 posiekana papryka
- ½ łyżeczki mielonego czosnku
- szczypta pieprzu
- 350 ml bulionu warzywnego lub wody
- świeża natka pietruszki
- 3 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj wodę. Dodaj ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 20 minut.
- W międzyczasie rozgrzej olej na dużej patelni lub woku.
- Posiekaj cebulę i podsmaż ją na małym ogniu.
- Następnie dodaj paprykę, brukselkę, groszek, brokuła, marchewki i przyprawy. Podsmaż całość kilka minut.
- Dodaj ryż i wymieszaj z warzywami. Podsmażaj kolejną minutę.
- Następnie wlej na patelnię sos sojowy i bulion lub wodę. Zagotuj całość, lekko mieszając.
- Gotuj danie ok. 5-7 minut. Udekoruj świeżą natką pietruszki.
Czytaj też:
Masz w domu cukinię, paprykę i cebulę? Przygotuj z nich wegetariańskie leczoCzytaj też:
Makaron z pesto – szybki przepis na obiad lub kolację
Źródło: Zdrowie WPROST.pl