Ryż z warzywami – prosty przepis na obiad w mniej niż 30 minut

Ryż z warzywami – prosty przepis na obiad w mniej niż 30 minut

Dodano: 
Ryż z warzywami
Ryż z warzywamiŹródło:Unsplash / Joice Kelly
Ryż z warzywami to popularny pomysł na obiad w wielu krajach świata. Nic dziwnego – jest prosty, tani, szybki i niezwykle odżywczy.

Dania z ryżem mogą kojarzyć się głównie z kuchnią chińską. Jednak ryż z warzywami zyskuje coraz większą popularność na polskich stołach. Nie wymaga użycia egzotycznych warzyw – z powodzenie można wykorzystać tu marchewkę, paprykę czy brukselkę i łatwo dostępnie przyprawy. Przygotowanie wymaga użycia tylko jednej patelni i jest świetną opcją zdrowego posiłku dla całej rodziny.

Jak przygotować ryż z warzywami?

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju do gotowania
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • ½ szklanki zielonego groszku
  • ½ szklanki brokuła
  • ½ szklanki brukselki
  • 1 posiekana papryka
  • ½ łyżeczki mielonego czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 350 ml bulionu warzywnego lub wody
  • świeża natka pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj wodę. Dodaj ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 20 minut.
  2. W międzyczasie rozgrzej olej na dużej patelni lub woku.
  3. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na małym ogniu.
  4. Następnie dodaj paprykę, brukselkę, groszek, brokuła, marchewki i przyprawy. Podsmaż całość kilka minut.
  5. Dodaj ryż i wymieszaj z warzywami. Podsmażaj kolejną minutę.
  6. Następnie wlej na patelnię sos sojowy i bulion lub wodę. Zagotuj całość, lekko mieszając.
  7. Gotuj danie ok. 5-7 minut. Udekoruj świeżą natką pietruszki.

Czytaj też:
Masz w domu cukinię, paprykę i cebulę? Przygotuj z nich wegetariańskie leczo
Czytaj też:
Makaron z pesto – szybki przepis na obiad lub kolację

Źródło: Zdrowie WPROST.pl