Smaki dzieciństwa: przepis na ryż z jabłkami i cynamonem

Smaki dzieciństwa: przepis na ryż z jabłkami i cynamonem

Dodano: 
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem / Źródło: Shutterstock
Kto z nas nie uwielbia delikatnego, mlecznego ryżu z pachnącymi cynamonem jabłkami? To danie może być idealne na śniadanie.

Ryż na mleku to dla wielu z nas klasyczne danie z dzieciństwa. Często jedliśmy je na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia. Potrawa ta dobrze smakuje bowiem z dodatkiem owoców i przypraw, takich jak cynamon. Podstawą jest ugotowanie ryżu na mleku z cukrem, a następnie zapieczenie z owocami w piekarniku. Takie danie ma niezwykle aromatyczny zapach i delikatny, mleczny smak. Jest doskonałe dla dzieci, ale zajadać się nim może cała rodzina. Chcesz wiedzieć, jak przygotować zapiekany ryż? Sprawdź ten przepis.

Przepis na zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 4 małe jabłka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • rodzynki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko i wodę do garnka. Podgrzewaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i dodaj ryż, masło i szczyptę soli.
  2. Gotuj całość bez przykrycia, aż cały płyn się wchłonie (ok. 15-20 minut) i wyłącz ogień.
  3. Dodaj wanilię w proszku i cukier. Wymieszaj i odstaw.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180° C.
  5. W międzyczasie umyj i obierz jabłka. Pokrój je na kawałki lub cieknie plasterki.
  6. Wymieszaj kawałki jabłka z cynamonem.
  7. Natłuść naczynie żaroodporne.
  8. Umieść w nim warstwowo ryż i jabłka. Jako ostatnią warstwę umieść ryż.
  9. Posyp jeszcze cynamonem i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
  10. Podawaj lekko przestudzone. Udekorować rodzynkami.

Czytaj też:
Śniadanie z restauracji w twojej kuchni – przepis na szakszukę

 0

Czytaj także