Zwana jest najsłynniejszym deserem świata. Przepis na bezę Pavlova z owocami

Zwana jest najsłynniejszym deserem świata. Przepis na bezę Pavlova z owocami

Dodano: 
Beza Pavlova
Beza Pavlova Źródło:Pixabay / ponce_photography
Na zewnątrz chrupka i słodka, w środku delikatna i kremowa. Jej wysokość beza Pavlova – a oto przepis.

Beza Pavlova jest nierozerwalnie związana ze znaną rosyjską primabaleriną Anną Pavlovą. To właśnie dla niej miał wymyślić deser szef kuchni jednego z hoteli w Perth w 1926 lub 1929 roku. Inne historie głoszą, że przygotowano ją w Nowej Zelandii. Chociaż pochodzenie ciasta nie zostało do końca rozstrzygnięte, jedno jest pewnie – beza Pavlova stała się popularna nie tylko w Australii, ale również w Europie oraz USA.

Co ciekawe, ten wykwintny deser wcale nie jest trudny do zrobienia. Wymagaj jednak uważności, dokładnego odmierzenia proporcji i zmysłu estetycznego przy dekoracji bezy. Te bywają różne – od świeżych truskawek po borówki, porzeczki i maliny.

Przepis na bezę Pavlova

Składniki:

  • 150 ml białek jajek (z 4-5 jajek)
  • 1 szklanka (220 g) cukru pudru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka białego octu

Do kremu:

  • 370 ml śmietanki kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej

Do dekoracji: maliny, jagody, truskawki.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150℃.
  2. Oddziel białka od żółtek i odmierz ok. 150 ml białek.
  3. Ubij białka mikserem. Dodawaj cukier, ubijając cały czas.
  4. Dodaj mąkę kukurydzianą oraz ocet i mieszaj jeszcze przez chwilę na wolniejszych obrotach.
  5. Przygotuj spód tortownicy o średnicy 26 cm lub większej i połóż na wierzchu kawałek papieru do pieczenia.
  6. Teraz przenieś krem na papier i delikatnie rozsmaruj na wysokość 4-5 cm w owalnym kształcie.
  7. Włóż do piekarnika na 1,5 h.
  8. Wyłącz piekarnik i zostaw bezę w piekarniku (najlepiej na noc) do ostygnięcia.
  9. Gdy beza wystygnie, delikatnie usuń spod niej papier lub przenieś na paterę.
  10. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i esencją waniliową.
  11. Teraz posmaruj bezę ubitą śmietanką, a na wierzchu udekoruj owocami.

Gotowe!

Czytaj też:
Jabłka w polewie karmelowej – efektowna i pyszna przekąska dla każdego