Jak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepis

Jak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepis

Dodano: 
Ciasto marchewkowe, zdjęcie ilustracyjne
Ciasto marchewkowe, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Słodki przysmak z marchewek wcale nie wymaga pieczenia w piekarniku. Bardzo łatwo przyrządzić go na parze, a na dodatek nie trzeba do niego używać żadnych jajek.

Pełne cennego dla naszego wzroku beta-karotenu, a także luteiny i zeaksantyny marchewki, których jedzenie może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu, doskonale nadają się do wypieków.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wyśmienite ciasto marchewkowe można przygotować także na parze, dzięki czemu osiągnie odpowiednią wilgotność i nie będzie suche.

Wbrew pozorom taki sposób jest nie tylko dużo prostszy do zrobienia, ale sprawia także, że słodki deser z niskokalorycznych marchewek będzie jeszcze smaczniejszy niż wszystkie pozostałe, które piecze się w piekarniku.

Najprostszy przepis na ciasto marchewkowe bez pieczenia

Składniki:

  • 1 średniej wielkości marchewka utarta na drobne kawałki
  • 1 opakowanie mielonego twarogu
  • pół szklanki cukru (warto zastąpić go zdrowymi zamiennikami – stewią lub erytrytolem)
  • ćwierć szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżki sody oczyszczonej
  • pół łyżki cynamonu
  • 5 łyżek stołowych mleka
  • aromat waniliowy do smaku

  • Zaczynamy od starcia marchewki na tarce o drobnych ząbkach.
  • W osobnym naczyniu wykładamy śmietankowy twaróg, do którego dodajemy cukier (lepiej zastąpić go zdrowymi zamiennikami), a następnie wszystko dokładnie mieszamy (mikserem lub zwykłym mieszadełkiem).
  • Do powstałej w ten sposób masy przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Potem dokładamy garść mielonego cynamonu i znów wszystko mieszamy.
  • Kiedy ciasto nieco zgęstnieje, dokładamy do niego 5 łyżek stołowych mleka (lub więcej, jeśli masa jest za gęsta) i po raz kolejny mieszamy – aż do momentu, gdy masa zacznie mieć kremową i gładką konsystencję.
  • W dalszej kolejności dokładamy startą marchewkę i znów mieszamy. Można w tym momencie dołożyć szczyptę wanilii lub aromat waniliowy (lub inny ulubiony).
  • Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem (najlepiej prostokątnej, jak do piernika), którą gotujemy na parze na patelni z przykrywką i wrzącą wodą podgrzewaną wcześniej przez około 5 minut.
  • Ciasto powinno ugotować się po około 30-40 minutach na palniku o średniej intensywności płomienia. Ten sam efekt osiągniemy też w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Czytaj też:
Jak zrobić zdrowe ciasto bez... mąki, cukru i oleju? Banalnie prosty przepis
Czytaj też:
Przepis na smaczne ciasto z... warzyw – lepsze niż pizza! Jak je zrobić?
Czytaj też:
Jak zrobić ratatuj? Przepis na bajecznie pyszne danie, które podbiło świat

 0

Czytaj także