Jak zrobić skrzydełka z... kalafiora? Zdrowy przepis do zrobienia w mniej niż 2 minuty!

Jak zrobić skrzydełka z... kalafiora? Zdrowy przepis do zrobienia w mniej niż 2 minuty!

Dodano: 
Danie z kalafiora
Danie z kalafiora / Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Są chrupiące, pełne smaku, a na dodatek zamiast mięsa jest w nich zdrowy i niskokaloryczny kalafior. Warzywo to idealnie nadaje się do przyrządzenia wyśmienitego dania, które z powodzeniem może zastąpić popularne skrzydełka z kurczaka.

Jak raz spróbujesz, to już więcej nie będziesz sięgać po tradycyjną wersję skrzydełek. Zdrowa alternatywa, która nie wymaga dodawania ani grama mięsa, niemal rozpływa się w ustach, a jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie – w 2 minuty zdążysz zrobić wszystko, co trzeba do upieczenia wyśmienitej przekąski z kalafiora.

Odlotowe „skrzydełka” bez mięsa, czyli nowy sposób na oryginalne danie z kalafiora

Kalafior użyty w zastępstwie zwykłego kurczaka ma o niebo więcej zalet – reguluje poziom ciśnienia krwi i cholesterolu, działa przeciwnowotworowo, ma sporo wspomagającej odporność witaminy C, dzięki zawartemu w nim błonnikowi usprawnia metabolizm i sprzyja dbaniu o szczupłą sylwetkę.

Jest też dobrym źródłem witaminy K, kwasu foliowego, a zwłaszcza choliny, która odgrywa ważną rolę w rozwoju mózgu, dlatego powinny się nim zajadać zarówno przyszłe matki, jak i dorastająca młodzież.

Warto jednak pamiętać o tym, by zawsze spożywać go w połączeniu z kminkiem, koprem, czosnkiem lub imbirem, by nieco złagodzić jego właściwości gazotwórcze.

Prosty przepis na bezmięsne „skrzydełka” z kalafiora

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • ¼ szklanki ulubionego sosu (np. barbecue, ale można pominąć ten element)
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub dowolnego oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu

  • Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury około 230 stopni Celsjusza.
  • Myjemy dokładnie kalafior i kroimy go na drobne części (w różyczki).
  • W osobnym naczyniu mieszamy mąkę i wszystkie sypie składniki, a potem mieszamy je z mlekiem roślinnym.
  • Zanurzamy różyczki kalafiora w cieście w taki sposób, by pokryć nim warzywo ze wszystkich stron.
  • Wkładamy obtoczone panierką kalafiory do piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut (warto dopilnować, by przewracać je z obu stron, by równomiernie się przypiekły).
  • W oddzielnej miseczce łączymy ulubiony sos, olej i odrobinę miodu, a następnie smarujemy nimi podpieczone skrzydełka i wkładamy je na kolejne 20 minut do piekarnika. Smacznego!

Czytaj też:
Steki z... kalafiora i inne pomysły na grilla bez mięsa. W sam raz na wegetariańską biesiadę
Czytaj też:
Jak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepis

 0

Czytaj także