Zupa dyniowa to gastronomiczny symbol polskiej jesieni. Jak ją przygotować?

Zupa dyniowa to gastronomiczny symbol polskiej jesieni. Jak ją przygotować?

Dodano: 
Zupa dyniowa
Zupa dyniowa Źródło:Shutterstock
Zupa dyniowa to niezwykle proste, aromatyczne i sycące danie. Często bywa gotowana na jesień, kiedy dyni jest pod dostatkiem.

Dynie kojarzą się głównie z Halloween, ale zdecydowanie powinniśmy sięgać po nie częściej. Z powodzeniem mogą być bowiem składnikiem każdej zdrowej diety. Są one bogate w witaminy i minerały oraz niskokaloryczne i nawadniające. Kiedy przychodzi jesień, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowanie aromatycznej zupy dyniowej. Gwarantujemy, że to danie zrobi z powodzeniem nawet amator!

Zupa dyniowa – przepis

Przepis: Zupa dyniowa

Przepis na aromatyczną zupę dyniową z dodatkiem curry.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g dyni
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • kurkuma w proszku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj warzywaUmyj warzywa. Dynię obierz i pokrój na małe kostki pozbywając się pestek. Marchewkę obierz i pokój na małe kostki. Cebulę posiekaj na małe paski. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  2. Podsmaż wybrane składnikiDo garnka wlej olej, a gdy będzie gorący podsmaż na nim cebulę. Następnie wsyp kawałki marchewki i czosnek. Podsmażaj przez ok. 5 minut.
  3. Zagotuj wszystkoDo garnka dodaj bulion warzywny i dynię. Doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Przypraw zupęDo garnka dodaj sól, pieprz, a także kurkumę w proszku. Jeśli lubisz, możesz także dodać ostrą i słodką paprykę oraz imbir.
  5. Zblenduj i udekorujZblenduj zupę na gładko i udekoruj pietruszką.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia to bogate źródło wapnia, fosforu, magnezu, potasu, cynku. W 100 g surowej dyni znajdziemy około 26 kalorii, 1 g białka, 6,5 g węglowodanów oraz niewielką ilość tłuszczu i błonnika. Jest także doskonałym źródłem beta-karotenu – karotenoidu, który wykazuje mnóstwo działań prozdrowotnych.

W dyni znajdują się też często niedoceniane pestki, które wspomagają działanie układu pokarmowego, zapobiegają rozwojowi miażdżycycukrzycy, a także – co szczególnie ważne jesienią – wzmacniają odporność.

Czytaj też:
Pestki dyni: zdrowsze niż można by przypuszczać
Czytaj też:
5 sposobów na przygotowanie masła smakowego w domu