Genialny przepis z grzybami. W sam raz na szybki obiad

Genialny przepis z grzybami. W sam raz na szybki obiad

Dodano: 
Przepis z grzybami
Przepis z grzybami Źródło:Shutterstock
Przepisy z grzybami pozwalają przygotować szybkie i pyszne dania idealne na jesień. Jak je zrobić?

Grzyby kojarzą nam się ze złotą polską, jesienią. Pomagają nadać potrawom niesamowity aromat i wzbogacić naszą codzienną dietę o inne składniki. Przygotowując dania z grzybami, warto sięgać po proste i sprawdzone przepisy, które wydobędą z grzybów ich smak.

Jakie dania zrobić z grzybami?

Grzyby w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Kojarzą nam się głównie z pierogami, które przygotowujemy na Wigilię. Warto jednak jeść je już teraz, by wzbogacić nasz jadłospis.

Z grzybów możemy przygotować różnego rodzaju kaszotto z warzywami, risotto, wszelkie makarony, pierogi, a także zupy. Barszcz grzybowy smakuje wyśmienicie i kojarzy się z tradycyjną polską kuchnią.

Wartości odżywcze

Grzyby mają wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim są dobrym źródłem błonnika, wspomagając trawienie i przyspieszając metabolizm. Oprócz tego pomagają uregulować perystaltykę jelit i wspomóc metabolizm.

Grzyby mają też niewiele kalorii, dlatego poleca się je osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub zwyczajnie pragną utrzymać smukłą sylwetkę. Oczywiście, z dodatkiem makaronu czy tartego sera nie będą już takie niskokaloryczne. Ale za to jakie pyszne!

Przepis: Makaron z grzybami

Makaron z grzybami to pyszne i sycące danie, idealne na jesień. Jak go zrobić?

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 200 g borowików
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • śmietanka 30 procent (całe opakowanie 200 g)
  • 75 g tartego sera (może być parmezan)

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj grzybyPosiekaj grzyby na drobne kawałki, a jeśli dysponujesz grzybami mrożonymi, rozmroź je najpierw.
  2. Posiekaj szalotkęPosiekaj szalotkę i podsmaż ją krótko na oliwie razem z czosnkiem.
  3. Przygotuj sosDodaj grzyby. Smaż przez 5 minut.
  4. Wstaw makaronW tym czasie zagotuj wodę i wrzuć do niej makaron. Gotuj 10 minut (al dente).
  5. Wymieszaj sosDo podsmażonych grzybów dodaj śmietankę. Wymieszaj sos.
  6. Podawaj z seremPodawaj z tartym serem lub świeżymi ziołami. Smacznego!

Czytaj też:
Gdzie nie wolno zbierać grzybów? Te pomyłki najczęściej popełniają grzybiarze