Kaszotto z grzybami – proste i pyszne danie na jesień

Kaszotto z grzybami – proste i pyszne danie na jesień

Dodano: 
Kaszotto z grzybami
Kaszotto z grzybami Źródło: Shutterstock
Kaszotto z grzybami to sycące i rozgrzewające danie, które warto zrobić jesienią. Jak je przygotować?

400Kaszotto to polska wariacja risotta. Kasze są zdrowe, sycące, dostarczają witamin z grupy B, cynku i innych pierwiastków, które poprawiając kondycję zdrowotną. W wersji z grzybami mogą stanowić sycący i pyszny obiad w sam raz na jesienny chłodny dzień.

Dlaczego warto jeść kasze?

Kasze są znakomitym źródłem witamin, mikroelementów i błonnika. Dzięki temu wzmacniają naturalną odporność, wspomagają pracę jelit, przyspieszają metabolizm. Pomagają utrzymać równowagę w mikroflorze jelitowej, która warunkuje właściwą pracę układu odpornościowego. Dodatkowo świetnie sycą i rozgrzewają, dlatego warto po nie sięgać w sezonie jesienno-zimowym.

Wartości odżywcze

Kasze zawierają:

Dlaczego warto jeść je z grzybami?

Borowiki i kurki są bardzo zdrowe. Wspomagają procesy trawienne, przyspieszają metabolizm i mają bardzo mało kalorii. Dzięki temu pomagają zachować szczupłą sylwetkę i mogą bezpiecznie po nie sięgać osoby, które chcą zredukować wagę. Razem z kaszą mogą stanowić dobry pomysł na rozgrzewający i zdrowy obiad.

Przepis: Kaszotto z grzybami

Kaszotto z grzybami to sycący i zdrowy obiad w sam raz na jesień.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 400 g grzybów (np. borowików czy kurek)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj cebulkę i grzybyCebulkę i grzyby drobno siekamy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
  2. Krótko podsmażSmażymy krótko ze wszystkich stron, ciągle mieszając.
  3. Kaszę umyjKaszę przelej zimną i ciepłą wodą. Jeśli zamiast kaszy gryczanej przygotowujesz danie z kaszy jaglanej (która też dobrze smakuje z kurkami), przepłucz ją przynajmniej kilka razy. To pomoże pozbyć się goryczy.
  4. Zalej bulionemGdy cebula i grzyby będą podsmażone, zalej je bulionem, wsyp kaszę i duś pod przykryciem około 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
  5. Przypraw i podawajPrzypraw pieprzem, solą i ulubionymi ziołami, np. majerankiem czy natką pietruszki. Smacznego!

Czytaj też:
5 zalet jedzenia grzybów, o których nie miałeś pojęcia. Jak wpływają na organizm?