Bez czarny (Sambucus nigra L.) albo inaczej dziki bez czarny to roślina znana ze swoich właściwości leczniczych od dawna. Wiosną zbiera się aromatyczne kwiaty, a teraz jest pora na owoce. Te czarne, niewielkie kulki zebrane w dużych baldachach to prawdziwy skarb, do tego dostępny zupełnie za darmo.
Jak zbierać owoce czarnego bzu
Powinieneś bez trudu znaleźć te rośliny, jednak ważne, aby owoce na przetwory zbierać w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg. Zaopatrz się w duży, przewiewny kosz, dla ułatwienia możesz zabrać nożyczki lub niewielki sekator. Zrywaj całe baldachy razem z owocami. W domu oddzielisz owoce od gałązek.
Nie jedz czarnego bzu na surowo
Owoców czarnego bzu nie wolno jeść na surowo, bo mogą wywołać biegunki i intensywne dolegliwości gastryczne. Wszystkie części tej zawierają w różnej ilości trujący cyjanogenny glikozyd sambunigrynę, jednak po obróbce termicznej owoce są całkowicie bezpieczne.
Co zrobić z owoców czarnego bzu
Z owoców czarnego bzu można przyrządzić domowy sok, który jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim wzmacnia odporność i wspomaga leczenie infekcji. Owoce można przerobić także na dżem czy galaretkę.
Właściwości przetworów z owoców czarnego bzu
- działają moczopędnie i napotnie
- przeczyszczają
- działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie
- stymulują układ odpornościowy
- działają przeciwwirusowo
-
odtruwają organizm z toksyn
Przepis: Sok z owoców czarnego bzu
Domowy sok z owoców czarnego bzu pomoże walczyć z jesienno-zimowymi infekcjami.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 2 kilogramy owoców czarnego bzu
- 750 gram cukru
- sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoce bzu czarnegoUmyj zebrane baldachy bzu. Dojrzałe (czarne) owoce poodrywaj od gałązek i odmierz 2 kg. Aby ułatwić sobie zadanie, możesz je ściągać z gałązek używając widelca.
- Wykorzystaj sokownikJeśli masz w domu sokownik, wsyp owoce, cukier i gotuj, aż puszczą sok.
- Tradycyjna metoda robienia sokuJeśli nie masz sokownika, wsyp owoce do garnka i zasyp cukrem. Odczekaj aż zaczną puszczać sok i zagotuj na małym ogniu. Jeśli owoce powoli puszczają sok, możesz dodać odrobinę wody.
- Dodaj sok z cytrynyZlej sok z sokownika lub odcedź sok, który powstał w wyniku gotowania owoców z cukrem. Dodaj sok z cytryny.
- Zapasteryzuj słoikiGorący sok wlewaj do czystych słoików lub butelek. Zakręć i pasteryzuj około 15 minut. Tak przygotowane soki przetrwają całą zimę.
- Wykorzystaj owoce pozostałe z sokuOwoce, które zostaną, możesz wykorzystać. Sprawdzą się jako zdrowy dodatek do dżemu jabłkowego. Można też zrobić dżem z samych owoców bzu, warto jednak dodać do niego jakiś wyrazisty składnik, coś kwaśnego lub przyprawę, która nada charakteru nieco mdłym owocom. Może to być laska cynamonu.
Czytaj też:
Maliny: pyszne owoce, które mają wiele właściwości zdrowotnych. Jak zrobić sok z malin?