To ostatni dzwonek na te owoce. Możesz je mieć zupełnie za darmo!

To ostatni dzwonek na te owoce. Możesz je mieć zupełnie za darmo!

Dodano: 
Czarny bez
Czarny bezŹródło:Pixabay / TheOtherKev
Czarny bez to roślina, która jest powszechna w całej Polsce. Rośnie na skraju polnych dróg, łąk i lasów. To ostatni moment, aby zebrać owoce. Podajemy przepis na sok z czarnego bzu.

Bez czarny (Sambucus nigra L.) albo inaczej dziki bez czarny to roślina znana ze swoich właściwości leczniczych od dawna. Wiosną zbiera się aromatyczne kwiaty, a teraz jest pora na owoce. Te czarne, niewielkie kulki zebrane w dużych baldachach to prawdziwy skarb, do tego dostępny zupełnie za darmo.

Jak zbierać owoce czarnego bzu

Powinieneś bez trudu znaleźć te rośliny, jednak ważne, aby owoce na przetwory zbierać w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg. Zaopatrz się w duży, przewiewny kosz, dla ułatwienia możesz zabrać nożyczki lub niewielki sekator. Zrywaj całe baldachy razem z owocami. W domu oddzielisz owoce od gałązek.

Nie jedz czarnego bzu na surowo

Owoców czarnego bzu nie wolno jeść na surowo, bo mogą wywołać biegunki i intensywne dolegliwości gastryczne. Wszystkie części tej zawierają w różnej ilości trujący cyjanogenny glikozyd sambunigrynę, jednak po obróbce termicznej owoce są całkowicie bezpieczne.

Co zrobić z owoców czarnego bzu

Z owoców czarnego bzu można przyrządzić domowy sok, który jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim wzmacnia odporność i wspomaga leczenie infekcji. Owoce można przerobić także na dżem czy galaretkę.

Właściwości przetworów z owoców czarnego bzu

  • działają moczopędnie i napotnie
  • przeczyszczają
  • działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie
  • stymulują układ odpornościowy
  • działają przeciwwirusowo
  • odtruwają organizm z toksyn

Przepis: Sok z owoców czarnego bzu

Domowy sok z owoców czarnego bzu pomoże walczyć z jesienno-zimowymi infekcjami.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kilogramy owoców czarnego bzu
  • 750 gram cukru
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owoce bzu czarnegoUmyj zebrane baldachy bzu. Dojrzałe (czarne) owoce poodrywaj od gałązek i odmierz 2 kg. Aby ułatwić sobie zadanie, możesz je ściągać z gałązek używając widelca.
  2. Wykorzystaj sokownikJeśli masz w domu sokownik, wsyp owoce, cukier i gotuj, aż puszczą sok.
  3. Tradycyjna metoda robienia sokuJeśli nie masz sokownika, wsyp owoce do garnka i zasyp cukrem. Odczekaj aż zaczną puszczać sok i zagotuj na małym ogniu. Jeśli owoce powoli puszczają sok, możesz dodać odrobinę wody.
  4. Dodaj sok z cytrynyZlej sok z sokownika lub odcedź sok, który powstał w wyniku gotowania owoców z cukrem. Dodaj sok z cytryny.
  5. Zapasteryzuj słoikiGorący sok wlewaj do czystych słoików lub butelek. Zakręć i pasteryzuj około 15 minut. Tak przygotowane soki przetrwają całą zimę.
  6. Wykorzystaj owoce pozostałe z sokuOwoce, które zostaną, możesz wykorzystać. Sprawdzą się jako zdrowy dodatek do dżemu jabłkowego. Można też zrobić dżem z samych owoców bzu, warto jednak dodać do niego jakiś wyrazisty składnik, coś kwaśnego lub przyprawę, która nada charakteru nieco mdłym owocom. Może to być laska cynamonu.

Czytaj też:
Maliny: pyszne owoce, które mają wiele właściwości zdrowotnych. Jak zrobić sok z malin?