Marynowane winogrona w occie. Będą hitem każdej imprezy

Marynowane winogrona w occie. Będą hitem każdej imprezy

Dodano: 
Winogrona marynowane
Winogrona marynowane Źródło:Shutterstock / Veronika Idiyat
To prosty przepis na imprezową przekąskę, która zawsze będzie pod ręką. Wyjmiesz słoik ze spiżarni i gwarantujemy: zaskoczysz swoich gości.
Nie oszukujmy się, choć same winogrona i większość przetworów z tych owoców zawierają niezwykle cenne dla zdrowia składniki, to te w wersji marynowanej, większość z nich utracą. Jeśli spojrzeć na sprawę z technologicznego punktu widzenia, marynowanie to nic innego, jak utrwalanie owoców (ale też warzyw czy grzybów) przy pomocy kwasu octowego. Marynat nie powinny jeść dzieci i osoby o wrażliwym żołądku. Trudno jednak nie cenić ich za walory smakowe. Byle jeść je z umiarem.

Marynaty idealne na imprezowe przekąski

Są to przetwory, które mają wyrazisty smak i są świetną przekąską czy dodatkiem do obiadu. Konserwowe ogórki to jedna ze sztandarowych przekąsek w polskiej kuchni. A my dziś proponujemy coś zupełnie innego, bo marynowane winogrona. Październik to sezon na te owoce, więc można je łatwo kupić, a być może masz własne w ogrodzie czy na działce. Marynowane winogrona można wykorzystać do imprezowych koreczków. Będą pasowały do twardych serów, słonych wędlin. Ale można je też wsypać do miseczki i jeść solo.

Przepis: Winogrona marynowane

Winogrona w occie z dodatkiem korzennych przypraw sprawdzą się jako imprezowa przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 kg winogron (najlepiej odmian bezpestkowych)
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 200 gram cukru
  • 4 goździki, laska cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owoceWinogrona dobrze umyj, owoce oderwij od szypułek. Wybieraj tylko te jędrne i zdrowe.
  2. Zagotuj marynatęZagotuj w garnku wszystkie składniki: wodę, ocet, cukier i przyprawy.
  3. Napełnij słoikiOwoce przesyp do czystych słoików. Do każdego dodaj goździki i kawałek cynamonu. Zalej gorącą zalewą i zakręć. Pasteryzuj ok. 10 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza.
  4. Inne warianty marynatyZe smakiem marynaty możesz eksperymentować według własnego gustu i smaku. Możesz dodać mniej cukru, jeśli wolisz bardziej octowy smak. Warto też eksperymentować z przyprawami (można dodać chociażby ziele angielskie lub ziarenko pieprzu).

Czytaj też:
Jaki wpływ na zdrowie ma picie bezalkoholowego wina? Zaskakujące odkrycie