Dlaczego warto jeść figi? Przepis na sałatkę z figami

Dlaczego warto jeść figi? Przepis na sałatkę z figami

Dodano: 
Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert
Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert Źródło:Dwór Korona Karkonoszy
Figi to jedna z najpopularniejszych bakalii w Polsce. Można ją spożywać zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Jakie korzyści zdrowotne zapewnia?

Soczyste, słodkawe i komponujące się z wieloma przepisami kulinarnymi. W Polsce jednak najczęściej wybierane w formie suszonej. Owoce figi, bo o nich mowa, mają wiele wartości odżywczej, która zapewnia szerokie korzyści zdrowotne związane z ich spożywaniem.

Dlaczego warto jeść figi?

Figi są od dawna używane jako środek domowy lub alternatywne leczenie problemów trawiennych, takich jak zaparcia. Mogą poprawiać ciśnienie krwi i poziom tłuszczu we krwi, co może pomóc poprawić stan naczyń i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Owoce te zawierają dużo błonnika, który może pomóc w promowaniu zdrowia układu pokarmowego i służyć jako źródło pożywienia dla zdrowych bakterii żyjących w jelitach. Mogą mieć korzystny wpływ na skórę, szczególnie u osób z alergicznym zapaleniem skóry lub suchą, swędzącą skórą w wyniku alergii.

Uważaj jednak na suszone figi – są bogate w cukier i mogą szybko zwiększyć poziom cukru we krwi. Jeśli na owocach zaobserwujesz biały nalot, nie musi być to pleśń. Najczęściej tak właśnie wygląda wytrącający się cukier na dojrzałym i soczystym owocu figi.

Przepis: Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert

Tego typu sałatka sprawdzi się jako przystawka do obiadu oraz samodzielna przekąska w trakcie dnia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 Figa
  • 50g mieszanki sałat (Rucola, lodowa, roszponka)
  • 20-30g ziaren słonecznika
  • 1 szt camembert
  • 1 pomarańcza
  • cukier trzcinowy
  • 25g musztardy Dijon
  • 25g soku z malin
  • 50g oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Uprażyć słonecznik i przygotować sałatęNa suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Na talerzu ułożyć mix sałat, wyfiletować pomarańczę i pokroić w plasterki lub kostkę i powtykać w sałatę.
  2. Usmażyć figiWysypać cukier na patelnie i roztopić nie mieszając. Pokroić figi na połówki lub ćwiartki i położyć na patelni. Smażyć całość przez 2-3 minuty.
  3. Dokończyć sałatkęUłożyć figi na sałatce i pokrojonego w trójkąciki serka camembert.
  4. Przygotować sosWszystkie składniki sosu zblendować razem i polać sałatkę. Posypać całość prażonym słonecznikiem.

Przepisem na sałatkę z karmelizowaną figą i serem camambert podzielił się Michał Biernat z restauracji Dwór Korona Karkonoszy.

Czytaj też:
Buraki na zimę – jak zrobić sałatki z buraków? Sprawdzony przepis
Czytaj też:
5 smakowitych pomysłów na sałatki do grilla

Źródło: Dwór Korona Karkonoszy