Soczyste, słodkawe i komponujące się z wieloma przepisami kulinarnymi. W Polsce jednak najczęściej wybierane w formie suszonej. Owoce figi, bo o nich mowa, mają wiele wartości odżywczej, która zapewnia szerokie korzyści zdrowotne związane z ich spożywaniem.
Dlaczego warto jeść figi?
Figi są od dawna używane jako środek domowy lub alternatywne leczenie problemów trawiennych, takich jak zaparcia. Mogą poprawiać ciśnienie krwi i poziom tłuszczu we krwi, co może pomóc poprawić stan naczyń i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Owoce te zawierają dużo błonnika, który może pomóc w promowaniu zdrowia układu pokarmowego i służyć jako źródło pożywienia dla zdrowych bakterii żyjących w jelitach. Mogą mieć korzystny wpływ na skórę, szczególnie u osób z alergicznym zapaleniem skóry lub suchą, swędzącą skórą w wyniku alergii.
Uważaj jednak na suszone figi – są bogate w cukier i mogą szybko zwiększyć poziom cukru we krwi. Jeśli na owocach zaobserwujesz biały nalot, nie musi być to pleśń. Najczęściej tak właśnie wygląda wytrącający się cukier na dojrzałym i soczystym owocu figi.
Przepis: Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert
Tego typu sałatka sprawdzi się jako przystawka do obiadu oraz samodzielna przekąska w trakcie dnia.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 Figa
- 50g mieszanki sałat (Rucola, lodowa, roszponka)
- 20-30g ziaren słonecznika
- 1 szt camembert
- 1 pomarańcza
- cukier trzcinowy
- 25g musztardy Dijon
- 25g soku z malin
- 50g oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Uprażyć słonecznik i przygotować sałatęNa suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Na talerzu ułożyć mix sałat, wyfiletować pomarańczę i pokroić w plasterki lub kostkę i powtykać w sałatę.
- Usmażyć figiWysypać cukier na patelnie i roztopić nie mieszając. Pokroić figi na połówki lub ćwiartki i położyć na patelni. Smażyć całość przez 2-3 minuty.
- Dokończyć sałatkęUłożyć figi na sałatce i pokrojonego w trójkąciki serka camembert.
- Przygotować sosWszystkie składniki sosu zblendować razem i polać sałatkę. Posypać całość prażonym słonecznikiem.
Przepisem na sałatkę z karmelizowaną figą i serem camambert podzielił się Michał Biernat z restauracji Dwór Korona Karkonoszy.
Czytaj też:
Buraki na zimę – jak zrobić sałatki z buraków? Sprawdzony przepisCzytaj też:
5 smakowitych pomysłów na sałatki do grilla