Sezon na jarzębinę. Zrób z niej nalewkę, która odtruje wątrobę

Sezon na jarzębinę. Zrób z niej nalewkę, która odtruje wątrobę

Dodano: 
Nalewka z jarzębiny
Nalewka z jarzębinyŹródło:Shutterstock / Tasha Cherkasova
To jeden z symboli polskiej jesieni. To także bogaty w cenne składniki owoc. Warto wykorzystać jarzębinę do zrobienia wspomagającej zdrowie nalewki.

Najważniejsze, co trzeba wiedzieć o jarzębinie, to że nie wolno jeść jej owoców na surowo. Wszystko przez zawarty w nich trujący kwas parasorbowy. Wystarczy jednak potraktować jarzębinę niską lub wysoką temperaturą, aby straciła trujące właściwości. To oznacza, że jarzębinę trzeba przemrozić lub zanurzyć we wrzątku. Ten zabieg pomaga także zmniejszyć goryczkę owoców.

Jakie właściwości ma jarzębina

Jarzębina to źródło cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Doskonale nadaje się na przetwory o zdrowotnych właściwościach. Wspiera pracę układu pokarmowego, stosuje się ją w nieżytach jelit, przy biegunkach. Ma także właściwości wspomagające regenerację i odtruwanie wątroby.

Gdzie zbierać jarzębinę

Jarzębina jest powszechna w całej Polsce i można znaleźć ją bez trudu w każdym regionie. Jeśli zbierasz jarzębinę na nalewkę lub inne przetwory, ważne jest, aby pochodziła z czystego miejsca, z dala od ruchliwych ulic i miejskich zanieczyszczeń.

Stosowanie leczniczej nalewki z jarzębiny

Nalewki nie powinny pić kobiety w ciąży, dzieci i inne osoby, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu. Aby jarzębiak zadziałał leczniczo, najważniejszy jest umiar. Zaleca się picie nie więcej, niż 25 g nalewki na dobę. Samo przygotowanie nalewki jest proste, choć wymaga sporo cierpliwości. Jej smakiem będziesz cieszyć za niespełna pół roku.

Przepis: Nalewka z jarzębiny

Lecznicza nalewka, która wspomoże pracę układu pokarmowego.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 1 kg jarzębiny
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj jarzębinęOwoce jarzębiny włóż do zamrażarki na dobę. Oczyść je z szypułek, odmierz kilogram, wrzuć do wrzątku na kilka minut.
  2. Zalej owoce akoholemPrzełóż odsączoną jarzębinę do dużego słoja, zalej wódką i spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na 5 tygodni.
  3. Drugi etap przygotowania nalewkiPo 5 tygodniach zlej nalewkę z owoców. Owoce zostaw w słoju. W garnku zagotuj wodę z cukrem (aż cukier się całkowicie rozpuści). Zalej syropem owoce jarzębiny i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  4. Połącz oba płynyZlej słodki płyn z jarzębiny i połącz z wcześniej zlanym alkoholem. Tak przygotowaną nalewkę odstaw na ok. 3 miesiące. Aby uzyskać klarowny płyn, możesz przecedzić nalewkę przez filtr do kawy.

Czytaj też:
Sezon na owoce głogu. Narwij i zrób leczniczą nalewkę