Jak zrobić bezmięsne flaczki? Wykorzystaj boczniaki lub opieńki

Jak zrobić bezmięsne flaczki? Wykorzystaj boczniaki lub opieńki

Dodano: 
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków Źródło:Shutterstock
Flaczki z boczniaków posmakują nie tylko tym, którzy nie jedzą mięsa. To smaczna i pożywna alternatywa dla tradycyjnej zupy z flaków wołowych.

Flaki to jedna z zup najbardziej uwielbianych przez Polaków. Flaczki w rosole, flaczki z pastą pomidorową, koniecznie dobrze doprawione. To zupa, która porządnie rozgrzeje i nasyci. My dziś proponujemy lżejszą wersję tradycyjnych flaczków. Zamiast flaków wołowych, dodaj do niej grzyby.

24 października obchodzony jest Światowy Dzień Flaczków.

Czy boczniaki są zdrowe?

Boczniaki to grzyby, które są pełne witamin i mikroelementów. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, selen, sód i cynk. Są źródłem błonnika i przeciwutleniaczy. Mogą być wsparciem przy profilaktyce antynowotworowej, pomogą regulować ciśnienie i mają pozytywny wpływ na pracę mózgu. W kuchni można wykorzystywać je na wiele sposobów. Najczęściej podaje się je smażone w panierce, jak kotlety schabowe.

Jak zrobić wegetariańskie flaczki

Tak naprawdę możesz wykorzystać swój własny przepis na tradycyjne flaki i doprawić zupę z boczniaków dokładnie tak samo. Możesz zrobić lżejszą wersję (jak w naszym przepisie), albo przygotować gęstszą, ale też bardziej kaloryczną zupę. Wtedy pokrojone w paski grzyby trzeba najpierw obtoczyć w mące i przesmażyć na oleju. Nie tylko boczniaki nadają się do tego, aby zrobić z nich zupę wzorowaną na flakach. Dobrze w roli głównego bohatera tego dania sprawdzą się także opieńki i siedzuń sosnowy. Dla uzyskania wyrazistszego smaku, można do zupy razem z grzybami dodać pokrojone w paski kotlety sojowe. Trzeba je tylko wcześniej najpierw namoczyć w wodzie doprawionej sosem sojowym.

Przepis: Flaczki z boczniaków

Bezmięsna alternatywa dla tradycyjnych flaków.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
5

Składniki

  • 700 g boczniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 l wody
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składnikiBoczniaki pokrój w paski, marchew, pietruszkę i selera możesz pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pokrój cebulę, w dnie garnka rozgrzej olej.
  2. Przesmaż składnikiNa rozgrzany olej wrzuć najpierw cebulę, ziele angielskie i liście laurowe, a kiedy cebula się zeszkli, dodaj warzywa i pokrojone grzyby. Duś razem przez około 15 minut.
  3. Gotuj zupęDo duszących się grzybów i warzyw dolej wodę, przypraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj ok. 20 minut (warzywa muszą zmięknąć). Na koniec dodaj majeranek. Flaczki z boczniaków można jeść od razu, ale najlepsze są na drugi dzień.

Czytaj też:
Opieńki – jak je  rozpoznać? Do czego wykorzystać te grzyby?
Czytaj też:
Siedzuń sosnowy to smaczny grzyb o leczniczym działaniu. Jak go przyrządzić?