Z dyni można zrobić niemal wszystko: zupę, danie główne, deser, napoje. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Z dyni można zrobić także nalewkę.
Jakie właściwości ma dynia
Dynia nie tylko pięknie wygląda, ale jest także źródłem cennych dla naszego organizmu składników. Zawiera wapń, magnez, selen, potas, cynk oraz witaminy: A, C i E, witaminy z grupy B. Dynia wzmacnia odporność, upiększa skórę, wspiera wzrok, reguluje ciśnienie krwi i działa pozytywnie na serce.
Jak zrobić nalewkę dyniową
Z podstawowym przepisem na nalewkę dyniową można eksperymentować. Można, według uznania, dodać mniej lub więcej cukru. Można cukier zastąpić miodem, ale trzeba pamiętać, że miód zmieni smak nalewki. Smak i działanie rozgrzewające podkręcą korzenne przyprawy, takie jak cynamon czy goździki. Do nastawu można dodać też kilka plasterków świeżego imbiru, sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Te dodatki pomogą bronić się przed infekcjami. Można nastawić kilka wersji w mniejszych słojach i wypracować swoją idealną wersję.
Dla kogo jest dyniówka
Nalewki nie mogą pić dzieci oraz osoby, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu. Aby nalewka zachowała swoje lecznicze właściwości, kluczowy jest umiar. Przyjmuje się, że w celach leczniczych należy spożywać nie więcej niż 25 g nalewki na dobę.
Przepis: Nalewka dyniowa
Dyniówka to nalewka przygotowana z miąższu dyni.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 2 kg dyni
- 1,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- 500 g cukru
- szklanka wody
Sposób przygotowania
- Nastaw nalewkęMiąższ dyni pokrój w kostkę i wrzuć do czystego słoja. Zalej wódką i spirytusem. Alkohol powinien przykrywać całą dynię. Odstaw na 3 tygodnie.
- Zlej i dosłodźOdcedź dynię od alkoholu. Alkohol zlej do innego słoja, a dynię zalej syropem z cukru i wody. Odstaw na kilka dni w chłodne miejsce. Zlej słodki syrop i połącz z wcześniej zlanym alkoholem.
- Odstaw nalewkęRozlej nalewkę do butelek i odstaw na co najmniej 3-4 miesiące. Nalewka z dyni najlepsza jest po pół roku.
Czytaj też:
Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni. Ten dodatek cię zaskoczyCzytaj też:
Sezon na jarzębinę. Zrób z niej nalewkę, która odtruje wątrobę