Świeży miąższ z dyni trzeba zużyć w ciągu 24 godzin. Kiedy wpadasz w halloweenowe szaleństwo tworzenia dyniowych ozdób, może pojawić się kłopot, co z taką ilością miąższu zrobić? Najprościej i najszybciej: puree. Można je potem zamrozić albo zamknąć w słoikach i mieć zdrowy dodatek do potraw na całą zimę.
Jak zrobić puree z dyni?
Są dwa sposoby: albo dynię upiec, albo ugotować. W pierwszej wersji rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, kawałki dyni wrzuć do żaroodpornego naczynia, przykryj i piecz, aż dynia zmięknie. Możesz podlać ją niewielką ilością wody. Czas zależy od wielkości kawałków. Mniejsze potrzebują zwykle nie więcej, niż 25 minut. W drugiej wersji gotuj dynię do miękkości w garnku z odrobiną wody. Miękkie, upieczone lub ugotowane kawałki dyni zmiksuj na gładką masę. Puree możesz zamrozić, albo zawekować w słoikach. Najlepiej mrozić w porcjach odmierzanych szklankami. Ułatwi to potem wykorzystanie odpowiedniej ilości do różnych przepisów.
Do czego wykorzystać puree z dyni?
To niezwykle wszechstronny składnik. Z dyniowego puree przede wszystkim zrobisz pyszną zupę. Ale jest ono także składnikiem w wielu przepisach na ciasta, ciasteczka (w wegańskich wypiekach zastępuje jajka), domowe desery, koktajle. Można nim zagęszczać sosy. Ale też może być samo w sobie posiłkiem dla małego dziecka czy osoby, która jest na restrykcyjnej diecie, np. po operacji.
Właściwości ma puree z dyni
Dynia to źródło wielu witamin i mikroelementów. Jest bogata m.in. w beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem. Dynia działa antynowotworowo, stymuluje układ odpornościowy, wspiera zdrowie serca, układu nerwowego, poprawia wygląd skóry i pomaga zachować dobry wzrok. Dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna.
Nie zapomnij o pestkach
Jeśli drążysz dynie, to oprócz miąższu, zostają także pestki. To jedne z najzdrowszych nasion i jednocześnie smaczna przekąska. Wyjęte z wnętrza dyni pestki oczyść i rozłóż na papierze do pieczenia i wysusz. Możesz je suszyć w otwartym piekarniku nastawionym na temperaturę ok. 40-50 st. Celsjusza.
Czytaj też:
Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni. Ten dodatek cię zaskoczyCzytaj też:
Ten koktajl postawi cię na nogi. Przepis na dyniowe smoothie