Pomysł na proste danie z dyni. Upiecz ją z ziołami serem

Pomysł na proste danie z dyni. Upiecz ją z ziołami serem

Dodano: 
Dynia pieczona z serem i ziołami
Dynia pieczona z serem i ziołami / Źródło: Shutterstock
Dynia to jedno z najtańszych i najbardziej dostępnych jesiennych warzyw. Kończą ci się pomysły na jej przyrządzenie? Podpowiadamy: upiecz dynię z ziołami i serem.

Sezon dyniowy warto wykorzystać w pełni. To jeden z najwartościowszych i najbardziej wszechstronnych produktów. Do tego dynia jest bardzo szybka w przyrządzaniu. Danie, które dziś proponujemy, jest lekkie i zdrowe.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest bogata w witaminy i mikroelementy. Zawiera dużo beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Dynia działa antynowotworowo, wspiera odporność, zdrowie serca i układu nerwowego. To idealne warzywo dla urody. Poprawia wygląd skóry, nadając jej zdrowy koloryt i pomaga zachować dobry wzrok. Dynia jest jednocześnie niskokaloryczna i lekkostrawna. W połączeniu z dobrej jakości serem i świeżymi ziołami stworzy pełnowartościowy i zdrowy posiłek.

Jak podawać pieczoną dynię?

Dynię pieczoną z serem i ziołami można jeść na zimno i na ciepło. Będzie świetnie smakować z grzankami, jako danie główne, ale też sprawdzi się jako dodatek do lekkich mięs. Pieczona dynia z serem dobrze smakuje także na zimno. Możesz ją zjeść jako zdrową przekąskę w ciągu dnia, albo wykorzystać do przygotowania pysznych kanapek. Danie możesz także urozmaicić, posypując je prażonymi orzechami włoskimi lub piniowymi. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj kilka różnych serów, w tym ser z niebieską pleśnią.

Przepis: Pieczona dynia z serem i ziołami

Lekkie danie na jesień.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 200 gram sera koziego lub sera feta
  • świeży szczypiorek
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiDynię pokrój na paski lub w grubą kostkę. Oliwę wymieszaj z tymiankiem, solą, pieprzem, papryką oraz rozdrobnionymi ząbkami czosnku. Wymieszaj dynię z marynatą i odstaw na 15 minut.
  2. Upiecz dynięUłóż dynię w żaroodpornym naczyniu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz ok. 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posyp dynię kawałkami sera.
  3. Podaj dynięDanie podawaj posypane świeżą pietruszką i szczypiorkiem.

Czytaj też:
Nalewka dyniowa. Wzmocni odporność, poprawi urodę

 0

Czytaj także