Najzdrowsza sałatka świata. Ma tylko cztery składniki

Najzdrowsza sałatka świata. Ma tylko cztery składniki

Dodano: 
Sałatka z jabłek i awokado
Sałatka z jabłek i awokado Źródło:Shutterstock
Ta sałatka dostarczy czy ci niemal wszystkiego, czego potrzebuje twój organizm. Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna.

Awocado, jabłka, szpinak i orzechy włoskie. Wystarczą te cztery składniki, aby skomponować sałatkę idealną. Podaje się ją skropioną sokiem z cytryny i dobrej jakości olejem lnianym lub oliwą z oliwek.

Jakie właściwości ma sałatka z awokado

Sałatka z awokado, jabłek, szpinaku i orzechów łączy niezwykłe właściwości tych wszystkich składników.

  • wspomoże metabolizm
  • pomoże regulować ciśnienie krwi
  • pomoże regulować poziom cukru we krwi
  • dobrze wpłynie na serce
  • obniży poziom cholesterolu
  • wspomoże układ nerwowy i pracę mózgu
  • zadziała antynowotworowo
  • pobudzi układ odpornościowy
  • poprawi wygląd skóry, włosów i paznokci
  • pomoże zachować zdrowy wzrok

Eksperymentuj z przepisem

W przepisie istotny jest także dodatek dobrej oliwy lub oleju. Ale możesz do niej dodać także swój ulubiony sos winegret (sprawdzi się połączenie oliwy, soku z cytryny i miodu). Z sałatką dobrze skomponuje się także kozi ser i pieczony burak. Zamiast orzechów włoskich można wykorzystać orzechy piniowe, czarnuszkę albo pestki słonecznika. Sałatkę z awokado można jeść samą, można ja podać z grzankami lub jako dodatek do chudego mięsa drobiowego.

Przepis: Sałatka z jabłkiem i awokado

Prosta sałatka ze zdrowych skladników.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jabłka
  • 100 g liści szpinaku baby
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek lub olej lniany
  • sok z cytryny, sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiUmyj i osusz liście szpinaku. Awokado pokrój w plastry, jabłko w kostkę. Posiekaj orzechy włoskie.
  2. Podaj sałatkęNa talerzu ułóż szpinak, jabłka, avocado. Skrop wszystko sokiem z cytryny i oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Dopraw wg uznania solą i pieprzem. Posyp orzechami.

Czytaj też:
Pomysł na proste danie z dyni. Upiecz ją z ziołami serem