Znudziły ci się zwykłe kanapki? Wypróbuj kompozycję z figą i gruszką

Znudziły ci się zwykłe kanapki? Wypróbuj kompozycję z figą i gruszką

Dodano: 
Kanapki z gruszką i figą
Kanapki z gruszką i figąŹródło:Dwór Korona Karkonoszy
W tym przepisie wykorzystano także aromatyczne zioła, miód, ser ricotta oraz... smażoną szynkę parmeńską (lub szwarcwaldzką).

Zastanawiasz się, jak urozmaicić domowe przyjęcie lub kolację z ukochaną osobą? Przygotuj jej kanapki, których z pewnością wcześniej nie jadła!

Kanapki z gruszką i figą

Nie każda kanapka musi być bowiem „nudną” kromką chleba z masłem i standardowymi dodatkami. W tym przepisie najważniejszymi składnikami, które kładziesz na pieczywo są: podsmażona szynka, ser ricotta, kawałki gruszek i fig. Całość posypujesz aromatycznymi przyprawami i smarujesz odrobiną miodu. Takie połączenie brzmi smakowicie, a do tego nie obciąża naszych jelit.

Przepis: Kanapki z gruszką i figą

Kanapki z podsmażaną szynką, serem ricotta, owocami oraz ziołami.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 duże kromki chleba
  • 100 g sera ricotta
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 2 figi
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • • 4 plastry szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej

Sposób przygotowania

  1. Podsmaż szynkęSzynkę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy ta stanie się chrupiąca, ściągnij i przełóż na ręcznik papierowy.
  2. Przygotuj dodatkiZioła posiekaj, wymieszaj z ricottą, dodaj szynkę, sól i pieprz do smaku. Figi i gruszki pokrój w plastry. Chleb podpiecz, żeby był super chrupiący.
  3. Stwórz kanapkiChleb posmaruj ricottą, na kanapkach ułóż figi i gruszki. Całość polej miodem i posyp świeżą miętą.

Aby kromki były zdrowsze, wybierz pieczywo pełnoziarniste. W wersji wegetariańskiej kanapek zrezygnuj z szynki.

Dlaczego warto jeść figi?

Owoce te zawierają błonnik, który może pomóc w promowaniu zdrowia układu pokarmowego i służyć jako prebiotyk – lub źródło pożywienia dla zdrowych bakterii żyjących w jelitach. Mogą promować zdrowe trawienie, zmniejszać ryzyko chorób serca i pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Są szczególnie bogate w miedź i witaminę B6.

Dlaczego warto jeść gruszki?

Dzięki spożywaniu gruszek możemy uzupełnić niedobory m.in. witaminy A, C i E witamin z grupy B, żelaza, potasu, jodu, boru, magnezu, fosforu i wapnia. Owoce te są bogatym źródłem błonnika oraz witamin, minerałów i kwasów owocowych. Ze względu na sporą ilość błonnika pokarmowego gruszki wspomagają pracę układu pokarmowego. 100 g gruszki to około 57 kcal (w zależności od odmiany).

Czytaj też:
Zrób pastę kanapkową z... pestek słonecznika! Wystarczy kilka składników i dobry blender

Źródło: Przepis: Dwór Korona Karkonoszy