Pasztet z ciecierzycy z żurawiną – smaczny pomysł na zimową przekąskę

Pasztet z ciecierzycy z żurawiną – smaczny pomysł na zimową przekąskę

Dodano: 
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy Źródło: Shutterstock
Pasztet z ciecierzycy z żurawiną to pomysł na zdrową jesienno-zimową przekąskę. Jak go zrobić?

Pasztet z ciecierzycy to dobry sposób na wprowadzenie do diety większej liczby produktów roślinnych, które mogą zastąpić mięso. Zmniejszenie udziału mięsa w diecie ma korzystne efekty zdrowotne, dlatego warto to rozważyć, zwłaszcza w sezonie infekcji. Dieta uboga w produkty roślinne i zdrowe tłuszcze może sprzyjać osłabieniu naturalnej odporności organizmu.

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest bardzo dobrym źródłem białka. Dostarcza też dużych ilości kwasu foliowego, a także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, witaminy A, witaminy K, błonnika. Dzięki temu wspiera pracę układu trawiennego, narządu wzroku, wzmacnia serce i korzystnie oddziałuje na pracę układu nerwowego i kostnego.

Zalety wegańskich pasztetów

Pasztet to produkt, który można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie zastąpi pasztety mięsne (np. drobiowe czy wieprzowe) na kanapkach. Można serwować z dodatkiem ciepłych sosów żurawinowych lub borówkowych, przygotowywać z nich koreczki albo farsz do różnego rodzaju wyrobów mącznych.

Pasztet wegański jest bardzo zdrowy i pomaga zwiększyć udział w diecie produktów roślinnych. Jak zrobić pyszny pasztet z ciecierzycy z żurawiną?

Przepis: Pasztet z ciecierzycy z żurawiną

Pasztet z ciecierzycy z żurawiną to pyszny pasztet wegański.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
80 godz.
Czas gotowania
60 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
150

Składniki

  • 300 g ciecierzycy z puszki lub słoika
  • średnia włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pomidorów suszonych drobno pokrojonych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatułowa, kminek

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej oliwęNa rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż czosnek z cebulą.
  2. Dodaj warzywaDodaj obrane i starte na tarce marchew, pietruszkę i selera z włoszczyzny (po 1 średniej wielkości warzywie)
  3. Podduś je pod przykryciemPodduś warzywa pod przykryciem do czasu aż zmiękną. Następnie dodaj pomidory suszone, sos sojowy oraz ciecierzycę. Całość gotuj przez chwilę i przypraw do smaku.
  4. Przełóż do foremkiUbitą masę przełóż do foremki i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni w opcji góra-dół. Gotowy pasztet podawaj na ciepło lub na zimno. Gotowe!

Czytaj też:
Dieta pegańska to połączenie dwóch znanych diet. Ostatnio bije rekordy popularności