Zupa krem z gruszki i pietruszki. Jest efektowna, smaczna i bardzo zdrowa

Zupa krem z gruszki i pietruszki. Jest efektowna, smaczna i bardzo zdrowa

Dodano: 
Krem z gruszki i pietruszki
Krem z gruszki i pietruszki / Źródło: Shutterstock
Rymująca się nazwa tej zupy wywołuje zwykle uśmiech na twarzy. Nietypowe połączenie gruszki z pietruszką daje niezwykły efekt smakowy.

Taką zupę możesz spotkać w wielu restauracjach, ale możesz też przygotować ją w domu. Zajmie ci to nie więcej niż 30-40 minut. Proponujemy, aby od razu zrobić więcej, bo ta zupa zawsze znika błyskawicznie z talerzy.

Gruszka i pietruszka. Jakie mają właściwości?

Gruszka i pietruszka uzupełniają się nie tylko pod względem smaku. To znakomite połączenie na jesienno-zimowe dni. Taka zupa nasyci i dostarczy organizmowi wielu cennych składników. To między innymi flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które chronią przed wieloma chorobami. Pietruszkowo-gruszkowa zupa pomoże obniżyć ciśnienie, dobrze wpłynie na odporność, pracę serca i poprawi nastrój.

Jak zrobić krem z gruszki i pietruszki?

Podstawowy przepis można modyfikować. Dla bardziej orientalnego smaku można dodać do zupy mleko kokosowe i odrobinę świeżego imbiru. Krem można podawać posypany świeżymi ziołami, prażonymi orzechami czy ziarnami. Jeśli zależy ci na efektownej wersji, weź kilka plastrów gruszki i przesmaż na maśle lub oliwie i kładź na kremie przed podaniem. Zupę można także posypać kawałkami koziego sera.

Przepis: Zupa krem z gruszki i pietruszki

Kremowa zupa idealna do obiadu albo na kolację.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 gruszki
  • 500 g korzenia pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki mleka (może być tradycyjne lub roślinne, np. owsiane)
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • garść płatków migdałów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj pietruszkę i gruszkęPietruszkę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzaną oliwę. Smaż chwilkę, dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę. Kiedy warzywa i owoce zrumienią się nieco, zalej wszystko bulionem warzywnym (powinien przykrywać wszystko). Przykryj i gotuj, aż pietruszka będzie miękka.
  2. Zrób zupę kremDo zupy dodaj mleko i zmiksuj wszystko na gładko. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Czytaj też:
Jak zagęścić zupę krem? Poznaj trzy nietypowe sposoby
Czytaj też:
Jak zrobić dobry bulion warzywny? Jest jeden prosty sekret

 0

Czytaj także