Cynamonki: pomysł na pyszne i pachnące śniadanie

Cynamonki: pomysł na pyszne i pachnące śniadanie

Dodano: 
Cynamonki
Cynamonki Źródło:Shutterstock
Cynamonki to pomysł na pyszne, pachnące zimowe śniadanie. Można je bardzo szybko przygotować.

Cynamonki to pomysł na pyszne, zimowe śniadanie. Świetnie sprawdzi się w weekend, kiedy mamy trochę więcej czasu na przygotowanie smakołyku. Można je jednak upiec także w tygodniu, gdy nie spieszymy się mocno z wyjściem z domu. Przepis jest prosty, a efekt – przepyszny.

Czym są cynamonki?

Cynamonki to ciasto drożdżowe z cynamonem. Można je przygotować na wiele sposobów – w formie ślimaków, ciasteczek, bułeczek czy rogalików. Można także upiec roladę drożdżową i pokroić ją na mniejsze części. Takie śniadanie znakomicie poprawi nastrój w chłodne, zimowe dni.

Wartości odżywcze bułeczek z cynamonem

Cynamonki to słodkie bułki, dlatego nie należy się spodziewać, że mają wiele wartości prozdrowotnych. Podane z domowej roboty dżemem owocowym czy konfiturą z pigwy, zawierającą dużo witaminy C oraz z ciepłym mlekiem lub kubkiem kakao mogą jednak stanowić smaczny i wartościowy posiłek.

Jak zrobić cynamonki?

Cynamonki przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy wcześniej nastawić zaczyn na drożdże, by cieszyć się pysznym i smacznym śniadaniem.

Przepis: Cynamonki

Cynamonki to pyszne drożdżowe ciasto z cynamonem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
60 godz.
Czas gotowania
25 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
250

Składniki

  • 1 torebka suszonych drożdży 7g
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 żółtka jajek
  • 1/3 kostki masła plus 3 łyżki do posmarowania
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Nastaw rozczynAby zrobić drożdżowy rozczyn, wystarczy podgrzać 2 łyżki mleka, a następnie wlać je do drożdży z torebki, 2 łyżek mąki i 0,5 łyżeczki cukru. Taki rozczyn odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Przygotuj składnikiGdy na rozczynie pojawią się pęcherzyki i zwiększy on swoją objętość, oznacza to, że drożdże zaczęły pracować. Można przystąpić do przygotowania ciasta.
  3. Zagnieć ciastoRozpuść masło w garnku. Gdy przestygnie, dodaj je do mąki, żółtek jaj, rozczynu oraz cukru. Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Rozwałkuj ciastoGdy ciasto wyrośnie, rozpuść w garnku resztę masła i przestudź. Ciasto rozwałkuj, posmaruj rozpuszczonym masłem, a następnie obficie posyp cynamonem. Posyp brązowym cukrem lub waniliowym z pomarańczą. Następnie zwiń w roladę i tnij na małe kawałki.
  5. Nastaw piekarnikPiecz 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj z ulubioną konfiturą. Smacznego!

Czytaj też:
Chałka: jak zrobić domową chałkę? Sprawdzony przepis