Cynamonki to pomysł na pyszne, zimowe śniadanie. Świetnie sprawdzi się w weekend, kiedy mamy trochę więcej czasu na przygotowanie smakołyku. Można je jednak upiec także w tygodniu, gdy nie spieszymy się mocno z wyjściem z domu. Przepis jest prosty, a efekt – przepyszny.
Czym są cynamonki?
Cynamonki to ciasto drożdżowe z cynamonem. Można je przygotować na wiele sposobów – w formie ślimaków, ciasteczek, bułeczek czy rogalików. Można także upiec roladę drożdżową i pokroić ją na mniejsze części. Takie śniadanie znakomicie poprawi nastrój w chłodne, zimowe dni.
Wartości odżywcze bułeczek z cynamonem
Cynamonki to słodkie bułki, dlatego nie należy się spodziewać, że mają wiele wartości prozdrowotnych. Podane z domowej roboty dżemem owocowym czy konfiturą z pigwy, zawierającą dużo witaminy C oraz z ciepłym mlekiem lub kubkiem kakao mogą jednak stanowić smaczny i wartościowy posiłek.
Jak zrobić cynamonki?
Cynamonki przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy wcześniej nastawić zaczyn na drożdże, by cieszyć się pysznym i smacznym śniadaniem.
Przepis: Cynamonki
Cynamonki to pyszne drożdżowe ciasto z cynamonem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 60 godz.
- Czas gotowania
- 25 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 250
Składniki
- 1 torebka suszonych drożdży 7g
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 2 żółtka jajek
- 1/3 kostki masła plus 3 łyżki do posmarowania
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki cynamonu
Sposób przygotowania
- Nastaw rozczynAby zrobić drożdżowy rozczyn, wystarczy podgrzać 2 łyżki mleka, a następnie wlać je do drożdży z torebki, 2 łyżek mąki i 0,5 łyżeczki cukru. Taki rozczyn odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj składnikiGdy na rozczynie pojawią się pęcherzyki i zwiększy on swoją objętość, oznacza to, że drożdże zaczęły pracować. Można przystąpić do przygotowania ciasta.
- Zagnieć ciastoRozpuść masło w garnku. Gdy przestygnie, dodaj je do mąki, żółtek jaj, rozczynu oraz cukru. Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Rozwałkuj ciastoGdy ciasto wyrośnie, rozpuść w garnku resztę masła i przestudź. Ciasto rozwałkuj, posmaruj rozpuszczonym masłem, a następnie obficie posyp cynamonem. Posyp brązowym cukrem lub waniliowym z pomarańczą. Następnie zwiń w roladę i tnij na małe kawałki.
- Nastaw piekarnikPiecz 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj z ulubioną konfiturą. Smacznego!
Czytaj też:
Chałka: jak zrobić domową chałkę? Sprawdzony przepis