Zdrowa zupa, którą zrobisz w kwadrans. Przepis na krem z zielonego groszku

Zdrowa zupa, którą zrobisz w kwadrans. Przepis na krem z zielonego groszku

Dodano: 
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku Źródło:Shutterstock / Tatjana Baibakova
Zdrowa i sycąca zupa w 15 minut? To możliwe. Aby ją zrobić, wykorzystaj mrożony groszek i kilka prostych składników.

Zimą warto sięgać po mrożonki. Zielony groszek zawsze warto mieć w zamrażarce, bo można z niego szybko i łatwo wyczarować zdrowe dania. My proponujemy prostą zupę krem.

Czy mrożony groszek jest zdrowy?

Zielony groszek, także ten z mrożonki, to źródło cennych witamin i mikroelementów. Zawiera witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Jest bogaty w wapń, fosfor, sód, potas, magnez i żelazo. Zielony groszek w diecie pomaga zachować młodość, wspiera zdrowie układu ruchu, pomaga regulować trawienie. Mogą go jeść osoby, które są na diecie bezglutenowej.

Jak gotować mrożony groszek?

Groszku przed gotowaniem nie trzeba całkiem rozmrażać, warto jednak rozdrobnić mrożonkę, jeśli groszek zbił się w większe grudki. Groszek gotuje się ok. 5-7 minut. W zupie można nieco wydłużyć ten czas. Tak naprawdę wszystko zależy od upodobań i do czego ma być przeznaczony.

Jak zrobić dobrą zupę krem z zielonego groszku?

Do zupy najlepiej wykorzystać bulion warzywny, ale może być także drobiowy. Dodatki takie jak czosnek i świeża bazylia dodaj na sam koniec. Do zupy dodać śmietany. Warto eksperymentować ze sposobem podania zupy kremu z zielonego groszku. To okazja, aby urozmaicić ją zdrowymi dodatkami. Może to być odrobina oliwy z oliwek lub olej lniany, sezamowy lub z pestek dyni. Możesz posypać krem prażonymi płatkami migdałów, czarnuszką, sezamem lub ziarnami słonecznika albo dyni. Do zupy pasują także świeże kiełki. Jeśli chcesz udekorować zupę całymi kulkami groszku, po prostu wyjmij go odrobinę w trakcie gotowania.

Przepis: Krem z zielonego groszku

Szybka zupa z mrożonego, zielonego groszku.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
3

Składniki

  • 500 g mrożonego, zielonego groszku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj groszek z bulionemGroszek zagotuj razem z bulionem. Gotuj, aż groszek będzie miękki.
  2. Zrób zupę kremDo zupy wciśnij dwa ząbki czosnku. Gotuj jeszcze minutę. Dodaj bazylię, zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.