Domowe tortille z grillowanym kurczakiem – pyszny i zdrowy przepis

Domowe tortille z grillowanym kurczakiem – pyszny i zdrowy przepis

Dodano: 
Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem Źródło: Dwór Korona Karkonoszy
Robi się je szybko, są smaczne i niezwykle pożywne – sprawdź, jak przygotować domową tortillę z kurczakiem!

Tortille z rozmaitymi dodatkami są popularną przekąską spotykaną na wielu typach okazji. Doskonale nadają się na stół cateringowy, domowe przyjęcia, a także jako zawartość lunchboxa do pracy. Jednak czy tortilla jest zdrowa i warto ją jeść?

Tortilla to placek wyrabiany z mieszanki mąk i wody. Kupne tortille mogą zawierać dodatkowe ulepszacze smaku, konserwanty, substancje spulchniające oraz dodatkowe związki chemiczne. Na szczęście gotowa tortilla z dość krótkim składem z tyłu opakowania (nie więcej niż kilka pozycji składników) może być nadal podstawą zdrowego obiadu lub przekąski. Chcesz wykonać tego typu danie? Sprawdź przepis poniżej.

Przepis na tortillę z kurczakiem

Autorem poniższego przepisu jest restauracja Dwór Korona Karkonoszy, która prezentuje zdrową odsłonę popularnego dania – z domowym sosem oraz grillowanym kurczakiem. Taka przekąska to dobre źródło białka oraz witamin, dzięki dodatkowi sporej ilości warzyw.

Przepis: Tortille z grillowanym kurczakiem

Tortille z dodatkiem domowego sosu wypełnione kawałkami grillowaniego kurczaka i warzyw.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
5

Składniki

  • 5 tortilli
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Kilka suszonych pomidorów
  • ¼ kapusty pekińskiej
  • 5 łyżek majonezu
  • Szczypta oregano
  • Papryka wędzona
  • Sól, pieprz
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj sosW miseczce mieszamy majonez, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
  2. Zgrilluj kurczakaPierś z kurczaka marynujemy w papryce wędzonej oraz oregano, a także czosnku wyciśniętym przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie grillujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pierś kroimy na małe kawałki i odkładamy do miseczki.
  3. Przygotuj tortilleDo osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory oraz kapustę pekińską. Na placek tortilli rozsmarowujemy 1 lub 2 łyżeczki sosu czosnkowo – ziołowego, rozkładamy zgrillowanego kurczaka, łyżeczkę suszonych pomidorów, łyżeczkę kukurydzy i dodajemy 3 łyżeczki poszatkowanej kapusty. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyciągamy tortillę i kroimy na połowę po skosie.

Smacznego!

Czytaj też:
Japońska tempura – co to jest i jak ją przygotować?
Czytaj też:
Ten sos pasuje i do pieczonej ryby, i do lasagne. Jest kulinarnym hitem

Opracowała:
Źródło: Dwór Korona Karkonoszy