Zrób naleśniki owsiane. To zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników

Zrób naleśniki owsiane. To zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników

Dodano: 
Naleśniki z bananami
Naleśniki z bananami Źródło: Shutterstock / zefirchik06
Lubisz słodkie śniadania? Takie śniadanie też może być zdrowe. Zrób naleśniki, ale nie tradycyjne, tylko owsiane.

Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie, jeśli masz w domu mąkę owsianą, ale wystarczą same płatki owsiane, które można na taką mąkę zmiksować. To zdrowe i sycące danie!

Dlaczego warto jeść mąkę owsianą?

Mąka owsiana jest bogata w błonnik. Dzięki temu korzystnie wpłynie na pracę jelit i wspomoże metabolizm. O poranku doda energii, bo to źródło węglowodanów złożonych. Są one dłużej trawione, dlatego organizm dłużej czuje sytość. Poza tym mąka owsiana ma dużo witamin i mikroelementów. To jej przewaga nad białą mąką pszenną wykorzystywaną do tradycyjnych naleśników.

Produkty z owsa pozytywnie wpłyną na pracę serca, pomogą regulować ciśnienie krwi, utrzymać prawidłową wagę i poprawią funkcjonowanie układu nerwowego. Mówiąc krótko – owsiane naleśniki o poranku dodadzą energii i poprawią humor.

Czy mąka owsiana zawiera gluten?

Do produkcji mąki owsianej wykorzystuje się wszystko, włącznie z otrębami, dlatego może ona zawierać śladowe ilości glutenu (podobnie jak płatki owsiane). Dlatego osoby chore na celiakię powinny kupować produkty owsiane jedynie jasno oznaczone jako bezglutenowe.

Jak podawać naleśniki owsiane?

Naleśniki owsiane, podobnie jak te tradycyjne, mogą być podstawą wielu dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. W wersji słodkiej podaj je z owocami i odrobiną gorzkiej czekolady. Możesz też wykorzystać domowe konfitury, miód czy twarożek z miodem. W wersji wytrawnej nadziej naleśniki szpinakiem z serem albo wędzonym łososiem i rukolą. Pokrojony w wąskie paski naleśnik, może posłużyć jako dodatek do zupy naleśnikowej. Owsiane naleśniki możesz zabrać do pracy lub do szkoły. Są idealne także na drugie śniadanie.

Przepis: Naleśniki owsiane

Naleśniki owsiane to dobra propozycja na śniadanie lub drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 100 g mąki owsianej (lub płatków owsianych)
  • 2 jajka
  • 200-250 ml mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciastoJeśli nie masz mąki owsianej, najpierw zmiksuj płatki na mąkę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto: mąkę, mleko, jajka, szczyptę soli. Ilością mleka możesz regulować gęstość ciasta.
  2. Usmaż naleśnikiPatelnię posmaruj odrobina oleju. Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto i smaż naleśniki z obu stron na rumiano. Podawaj z ulubionymi składnikami: np. owocami i czekoladą w wersji na słodko.

Czytaj też:
Mąka owsiana pomaga zapobiec biegunce, nadciśnieniu i otyłości

Opracowała:
 0

Czytaj także