Zdrowa i efektowna! Zrób ryżową sałatkę z ananasem

Zdrowa i efektowna! Zrób ryżową sałatkę z ananasem

Dodano: 
Sałatka ryżowa z ananasem
Sałatka ryżowa z ananasem Źródło:Shutterstock / KANGIITALY
Egzotyczna, sycąca, pełna witamin i co nie mniej istotne: efektowna! Na jej przygotowanie potrzebujesz nie więcej, niż pół godziny.

Ta sałatka to pełnowartościowy posiłek. Bogata w witaminy, mikroelementy, dostarczy organizmowi potrzebnej energii. Jest wyrazista w smaku, słodkie ananasy przełamie ostrość prażonych orzeszków i siekanego szczypiorku.

Jakiego ananasa wybrać: z puszki czy świeżego?

Ananas z puszki ma jedną wielką zaletę: jest łatwiejszy w przygotowaniu. Ale jednocześnie zawiera dodatkowy cukier ze słodkiej zalewy i jest bardziej kaloryczny. Jeśli masz taką możliwość, lepiej sięgnąć po ananasa świeżego. Jest zdrowszy, ma orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w sałatce. Dodatkowo – połówkę wydrążonego ananasa możesz wykorzystać jako efektowną miseczkę do podania sałatki.

Do czego wykorzystać sałatkę z ananasa i ryżu?

Ryżowa sałatka z ananasem jest tak naprawdę samodzielnym daniem. Można ją podać na kolację, zabrać na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Ale może też być doskonałym pomysłem na sycący obiad. W tej wersji możesz podać sałatkę w towarzystwie grillowanej piersi z kurczaka, dobrej ryby albo krewetek, a w wersji wegańskiej (pomiń wtedy jajka w oryginalnym przepisie) wykorzystaj marynowane, smażone tofu albo pastę z fasoli lub ulubione kotleciki ze strączków. Sałatkę możesz też urozmaicać własnymi dodatkami: jeśli lubisz zioła, dodaj kolendrę i pietruszkę, sprawdzą się też pieczone warzywa pokrojone w kostkę (marchewka, pietruszka czy seler). Sałatkę możesz udekorować pełnymi witamin kiełkami i dodatkowo ozdobić posypując czarnym sezamem lub prażonymi pestkami dyni albo słonecznika.

Przepis: Sałatka ryżowa z ananasem

Sałatkę można podać na obiad i na kolację, podana w ananasie sprawdzi się na przyjęciach.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
3

Składniki

  • torebka ugotowanego ryżu
  • szklanka ananasa pokrojonego w kawałki (świeży lub z puszki)
  • pół szklanki nerkowców
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • pęczek szczypiorku
  • mała marchewka
  • ugotowane jajko
  • przyprawy: curry, sos sojowy, cukier, chilli, sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiUgotowany ryż przesmaż krótko na odrobinie oliwy razem z posiekanym drobno (lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem). Dopraw go sosem sojowym i curry (wg uznania). Marchewkę zetrzyj na tarce, lub pokrój w drobniutką kostkę. Jajko pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Rodzynki możesz namoczyć (ale nie jest to konieczne).
  2. Upraż orzechyOrzechy wymieszaj z odrobiną cukru i chilli, smaż na suchej patelni, aż cukier się skarmelizuje, a orzeszki staną się lekko złote.
  3. Przygotuj sałatkęRyż wymieszaj z ananasem, marchewką, jajkiem, rodzynkami, posyp orzeszkami i szczypiorkiem, skrop sokiem z cytryny. Możesz podawać w misce zrobionej z połówki wydrążonego ananasa.

Czytaj też:
Sałatka z mango i awokado. Zdrowe danie, które zrobisz w 10 minut