Efektowna i zdrowa! Wiosenna sałatka na puree z zielonego groszku

Efektowna i zdrowa! Wiosenna sałatka na puree z zielonego groszku

Dodano: 
Wiosenna sałatka na puree z groszku
Wiosenna sałatka na puree z groszku Źródło:Shutterstock / Kolpakova Svetlana
Jest kolorowa, efektowna i pełna witamin. Możesz ją podać na przyjęciu albo zrobić tylko dla siebie. Ta wiosenna sałatka doda energii i co ważne, robi się ją łatwo i szybko.

Tak naprawdę wystarczy pokroić warzywa i zmiksować zielony groszek. To prosty sposób na efektowną (szczególnie jeśli podasz ją w szklanych naczyniach) i bardzo zdrową sałatkę.

Wiosenna sałatka pełna witamin

Początek wiosny to dla organizmu czas regeneracji po zimie. Warto wtedy szczególnie zwrócić uwagę na dietę. Surowe warzywa powinny stanowić jej istotną część – dostarczą witamin i mikroelementów, które wspomogą odporność i zregenerują organizm po zimie. Sałatka jest przede wszystkim bogata w witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo między innymi w cynk, fosfor, magnez, potas, wapńżelazo.

Jak zrobić sałatkę na puree z groszku?

Sałatka ma być kolorowa i już swoim wyglądem poprawiać nastrój. Śmiało możesz do niej dodać inne wiosenne składniki: kiełki czy rzeżuchę. Będą też do niej pasowały przepiórcze jaja (przekrój jaja na połówki i po prostu dodaj do sałatki) – w tej wersji sprawdzi się także na wielkanocnych przyjęciach. Sałatkę możesz posypać prażonymi ziarnami słonecznika, sezamu, dyni. Będzie tu pasowała także czarnuszka (która będzie pięknie kontrastować z kolorowymi warzywami).

Jeśli lubisz gotowanie w duchu zero waste i masz rzodkiewkę ze sprawdzonego źródła, nie wyrzucaj rzodkiewkowych liści! Dodaj je do puree z groszku. Liście rzodkiewki to smaczny i pełen witamin dodatek. Do sałatki możesz wykorzystać młody zielony groszek, ale puree można zrobić także z lekko ugotowanego, mrożonego groszku. Ważne, aby nie gotować go zbyt długo, bo straci intensywny, jasnozielony kolor.

Przepis: Sałatka na puree z groszku

Wiosenna sałatka z młodych warzyw.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • pęczek rzodkiewki
  • świeży ogórek
  • młoda marchew
  • mikrozioła: np. pędy zielonego groszku i pietruszka
  • 2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Zrób puree z groszkuŚwieży zielony groszek lub krótko gotowany zielony groszek mrożony zmiksuj na gładko z sokiem z cytryny, dwoma ząbkami czosnku, oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw garść groszku, aby dodać go do reszty warzyw.
  2. Pokrój warzywaMarchewkę pokrój w cieniutkie paseczki, rzodkiewkę i ogórka w kostkę.
  3. Podaj sałatkęNa dno salaterek lub innych szklanych naczyń wyłóż puree z groszku. Na puree wyłóż pokroje warzywa i cały groszek. Udekoruj mikroziołami. Skrop lekko oliwą i cokiem z cytryny.

Czytaj też:
To najzdrowsza sałatka z jajek. Zrobisz ją w 15 minut
Czytaj też:
Syrniki czyli ukraiński przysmak. Twarogowe placuszki idealne na obiad i deser

Opracowała:
Źródło: odzywianie.wprost.pl